Verkkouutiset

Panssarintorjuntaohjuksella varustettu robottiajoneuvo testissä. / US Army

Käänne taisteluihin? Uudet robotit pystyvät tuhoamaan panssarit

Ketterät ajoneuvot voidaan varustaa periaatteessa millä tahansa asejärjestelmällä.

Yhdysvaltain asevoimat kehittää parhaillaan aseistettuja robottiajoneuvoja, joita voitaisiin käyttää maajoukkojen tukena taistelukentällä.

Javelin-panssarintorjuntaohjuksilla varustetut robotit voisivat tuhota vihollisen panssarivaunuja ja vähentää muille joukoille aiheutuvaa riskiä. Päätös tappavan voiman käytöstä olisi silti ihmisillä.

National Interest -lehden mukaan Yhdysvaltain maavoimat on kokeillut hiljattain myös kranaatinheittimillä ja tykeillä varustettuja robottiajoneuvoja. Niihin voitaisiin sijoittaa myös Hellfire- tai Stinger-ohjuksia.

– Halusimme selvittää, että kovapanosammuntoja voi järjestää sotilaiden kanssa turvallisella tavalla, Army Futures Command -osastossa palveleva kenraalimajuri Ross Coffman sanoo.

Kohteiden määrittäminen ja hyökkäysten toteuttaminen on osittain tekoälyn harteilla. Uusien ajoneuvojen etuna on, että ne voivat olla huomattavasti pienempiä ja ketterämpiä perinteisiin taistelupanssarivaunuihin tai panssariajoneuvoihin verrattuna.

Tavoitteena on, että robottiajoneuvot keräisivät sensoreilla tietoa ympäristöstään ja välittäisivät sitä muiden joukkojen tilannekuvan kohentamiseksi. Coffmanin mukaan periaatteessa mitä vain asejärjestelmää voisi hyödyntää hankkeessa.

– Luulen, että kaikki on mahdollista. Jos ase löytyy valikoimasta, niin sen voi laittaa robottiin, kenraalimajuri toteaa.

Uusimmat
MAINOS