Verkkouutiset

Sadetta Helsingin keskustassa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Käänne säässä: Kaatosade vyöryy koko maahan

Meteorologin mukaan torstaihin asti voi nauttia kesäisestä säästä.

Viikon alku on Forecan ennusteen mukaan laajalti poutainen ja osassa maata jo kesäisen lämmin ja lämpötilat voivat kivuta paikoin 22–23 asteen lukemiin. Viikon edetessä sää kuitenkin viilenee ja muuttuu sateisemmaksi. Tämän hetken ennusteissa on myös kaatosateita.

– Viikon lämpimimmät hetket ovat alkuviikolla maanantaista keskiviikkoon, Lapissa osittain vielä torstainakin. Sen jälkeen säätyyppiin on tulossa mahdollisesti pitkäkestoisempi muutos. Se tarkoittaisi matalapainevoittoista ja viileämpää säätä, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Lämmintä ilmaa virtaa alkuviikolla Suomeen etelästä.

– Alkuviikolla meillä on päivä päivältä hieman lämpimämpää ilmamassaa. Tiistaina ja keskiviikkona korkeimmat lämpötilat ovat mahdollisesti 22–23 asteessa. Ja saa nähdä, yllättääkö Pohjois-Lappi vielä torstaina, Markus Mäntykannas sanoo.

Maanantaina 20 asteen raja on rikkoutunut paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Rannikkoalueet ovat kuitenkin viileämpiä.

– Jonkin verran kumpupilviä on taivaalla. Lähinnä Lapissa voi kehittyä yksittäisiä iltapäiväkuuroja, mutta muuten on laajalti poutaista.

Tiistai on maanantain kaltainen päivä.

– Tiistai on poutainen, monin paikoin aurinkoinen päivä, kumpupilviä nousee jonkin verran taivaalle iltapäivällä. Korkeimmat lämpötilat kohoavat mahdollisesti hieman maanantaista, 22–23 asteeseen. Lähellä 20 asteen lukemia ollaan Oulun korkeudelle saakka, poikkeuksena ovat itäisin Suomi ja Lappi, missä lämpötilat ovat 15 asteen tuntumassa. Myös rannikoilla meren äärellä on viileämpää.

Keskiviikkona Suomea on lähestymässä matalapaine sateineen lännestä.

– Vielä matalapaineen etureunassa Suomeen nousee aavistuksen lämpimämpää ilmaa, mutta taivaalla alkaa olla pilviä. Ilmamassan puolesta lämpötila voi nousta paikoin 23 asteeseen tai vähän ylikin, mutta pilvet sanelevat sen, kuinka korkealle lämpötilat lopulta kohoavat, Markus Mäntykannas toteaa.

Lapissa asti voidaan kuitenkin monella paikalla hätyytellä tai jopa ylittää 20 astetta keskiviikkona.

Länteen saapuu keskiviikkoiltapäivän mittaan jo hajanaisia sateita.

– Kovin voimakkailta sateet eivät näytä, mutta ne laskevat tehokkaasti lämpötilaa. Paikoin sateessa voi olla noin 10 astetta kylmempää kuin aurinkoisella alueella, Markus Mäntykannas ennustaa.

Tämän hetken ennusteen mukaan torstaiksi Suomeen olisi tulossa hyvin voimakkaan näköinen sadealue.

– Etelästä on rankkoja sateita lähestymässä, mutta niiden ajoitus ja reitti ovat vielä epävarmoja. Sateet saavat alkunsa lännen viileämmän ja idän lämpimämmän ilmamassan rajavyöhykkeellä ja ammentavat energiansa tästä lämpötilaerosta. Tämän hetken ennusteen mukaan tulossa on ihan kunnon kaatosadepäivä, suuria sadekertymiä, Markus Mäntykannas toteaa.

Uusimmat
MAINOS