Verkkouutiset

Yhdysvaltain suurlähetystö Havannassa. / U.S. Department of State

Käänne CIA:n tutkimuksessa: Mystiset Havanna-oireet eivät olleetkaan hyökkäyksiä

Alustavien tulosten mukaan syndrooman taustalla olisivat muut sairaudet ja stressi.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA pitää todennäköisenä, etteivät diplomaattien ja muiden virkailijoiden kokemat mystiset oireet aiheutuneet ulkovaltojen toiminnasta.

Niin sanottua Havannan syndroomaa on aiemmin selitetty Venäjän tai Kiinan käyttämillä ääni- tai mikroaaltoaseilla. Erään teorian mukaan selittämättömät päänsäryt ja kognitiiviset oireet olisivat sivuvaikutuksia elektroniseen tiedusteluun käytetyistä laitteista.

New York Timesin mukaan tapauksia on kirjattu viime vuosina noin tuhat muun muassa Yhdysvaltain Kuuban suurlähetystössä ja Wienissä. CIA:n alustavien tulosten mukaan ilmiö selittyy ympäristötekijöillä, diagnoosia vaille jääneillä sairauksilla ja stressitiloilla.

Väitetyistä hyökkäyksistä kärsivien omaisia edustava järjestö ilmaisi tyytymättömyytensä CIA:n raporttiin. CIA:n pääjohtaja William Burns on vakuuttanut, että selvitystä jatketaan perusteellisesti ja oireista kärsiville tarjotaan tarvittavaa hoitoa.

Tiedustelupalvelu ilmoitti jo viime vuoden lopulla, ettei energia-aseen käytöstä ole minkäänlaisia todisteita. Toimintaan viittaavaa ulkovaltojen viestintää tai poikkeavaa mikroaaltosäteilyä tapahtumapaikoissa ei ole havaittu.

Uusimmat
MAINOS