Verkkouutiset

Jyrki Kataisen koordinaatiovastuulle lähes puolet komissiosta

Euroopan komission tuleva työstä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava varapuheenjohtaja Jyrki Katainen saa vastuulleen hyvin laajan paletin komission eri osastoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tämä nimitys kyllä ylitti alkuperäiset toiveeni. On vaikea kuvitella kiinnostavampaa aihepiiriä, Jyrki Katainen sanoo Verkkouutisille.

Komission tuleva puheenjohtaja, Luxemburgin entinen pääministeri ja euroryhmän entinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on päättänyt rakentaa komission työskentelyn uudella tavalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Komissio koostuu puheenjohtajan lisäksi seitsemästä varapuheenjohtajasta ja 20 rivikomissaarista. Varapuheenjohtaja Katainen koordinoi ja ohjaa uudessa marraskuussa aloittavassa komissiossa kahdeksan eri komissaarin alueelle kuuluvia tehtäviä.

– Junckerin päällimmäinen ajatus on ollut se, että vältetään siiloutumista eli vältetään sitä, että jokainen 28 komissaarista tekee vain omaa työtään, Katainen kuvailee.

Sen sijaan uudessa komissiossa tarkoitus on keskittyä harvempiin eri osioista kuuluviin kokonaisuuksiin tehokkuuden ja vaikuttavuuden aikaansaamiseksi. Varapuheenjohtajat ohjaavat ja koordinoivat eri komissaarikokoonpanoista muodostuvia ”projektitiimejä”.

– Varapuheenjohtajan tehtävään kuuluu se, että kaikkien koordinoitavien pääosastojen henkilöstö on käytettävissä eli karkeasti ottaen noin puolet komission virkakunnasta on minun koordinaatiovastuussa ja käytettävissä, Katainen kertoo.

Jatkossa komission varapuheenjohtajuus ei siis ole pelkkä titteli, vaan varapuheenjohtajat toimivat puheenjohtajan apulaisjohtajina.

– Junckerin kannalta komission puheenjohtajana on helpompaa että tässä tapauksessa on seitsemän henkilöä, joita hän ensisijaisesti johtaa, Katainen sanoo.

Tärkeimpänä haasteena Euroopan tulevaisuuden kannalta Katainen pitää sisämarkkinoiden kehittämistä uusien investointien vauhdittamiseksi.

– Ehkä kaikkein vaikein ja suurimpia mahdollisuuksia tarjoava kokonaisuus on se, miten löydetään oikeat keinot, joilla voidaan sisämarkkinoita syventää ja kilpailua lisätä eri sektoreilla. Se on kaikkein tärkein asia. Sitä varten Eurooppa on olemassa, että meillä olisi yhtäläiset kilpailuolosuhteet ja näin ei kaikilla aloilla ole. Sieltä ne suurimmat investoinnit on odotettavissa, Katainen sanoo.

Kataisen ohjaa ja koordinoi vastuualueellaan erityisesti talous- ja raha-asioiden, verotuksen ja tulliliiton komissaarin, työllisyys- ja sosiaaliasioiden, ammattitaidon ja työvoiman liikkuvuuden komissaarin, aluepolitiikan komissaarin, sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritysten komissaarin, talousvakauden, talouspalveluiden ja pääomamarkkinaunionin komissaarin, digitaalisen talouden ja yhteiskunnan komissaarin, ilmastotoiminnan ja energiakomissaarin sekä liikenne- ja avaruuskomissaarin toimia.

Kataisen vastuulle kuuluvat siis lähes kaikki keskeiset sektorit.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)