Verkkouutiset

Jyrki Katainen: Nyt on viimeinen hetki löytää kasvun eväät

Talouskomissaari Jyrki Katainen penää elinkeinoelämältä vahvempaa keskustelua euroalueen tulevaisuudesta.

Talouskomissaari Jyrki Katainen patistaa Suomea ja koko euroaluetta tekemään kasvua ja tuottavuutta tukevia päätöksiä.

– Työn määrää on lisättävä, työn tarjontaa on lisättävä ja palkkapolitiikan on edistettävä tuottavuutta, Katainen sanoi Finanssialan keskusliiton seminaarissa torstaina.

Kataisen mukaan euroalueella ei ole aikaa odottaa.

– On viimeinen hetki löytää kasvun välineitä. Kasvu on välttämättömyys, hän sanoi.

Kataisen linjaus sattuu ajankohtaan, jossa Suomen hallitus pyrkii tekemään yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa – tai ilman niitä – kilpailukykyloikan muun muassa paikallista sopimista edistämällä. Paikallinen sopiminen tähtää muun muassa joustavampaan palkkapolitiikkaan, jota Katainenkin toivoi.

Katainen piti tuottavuuden ja työn lisäämisen ohella merkittävänä sääntelyn vähentämistä. Esimerkkinä hän mainitsi äidinmaidon korvikkeen: kun sen myynti sallittiin apteekkien lisäksi myös marketeissa, hinta putosi 20 prosentilla.

– Sääntelyn purkaminen ei kuitenkaan ole mustavalkoista. Kysymys kuuluukin, mikä on järkevää sääntelyä. Minun työhuoneessani käy usein elinkeinoelämän edustajia, jotka vaativat sääntelyä tai jotka haluaisivat sitä uudistaa.

Katainen alusti aiheesta EMU:n tulevaisuus. Hän kaipasi rahaliiton tulevaisuudesta käytävään keskusteluun voimakkaammin elinkeinoelämän ääntä ”vaikka euron tulevaisuus ei olisikaan tämän hetkisen bisneksen ytimessä”.

Yksi rahaliittoa tervehdyttävä muutos olisi Kataisen mukaan se, että valtioiden velat olisi hinnoiteltu todellisen riskin mukaan. Yhdeksi velkakuplan syyksi on arvioitu se, että esimerkiksi Kreikka sai pitkään rahoitusta lähes samaan hintaan kuin sitä vahvemmat euroalueen kansantaloudet.

Uusimmat
MAINOS