Verkkouutiset

Jyrki Katainen murskaa valtiouskoisen politiikan

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen vetosi kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa voimakkaasti uudistusten ja yksilönvapauksia korostavan politiikan puolesta.

Katainen muistutti, että Suomen menestyminen riippuu yhtälöstä, jossa valtio luo pohjan mutta ei päätä kansalaisten puolesta. Hän on havainnut, että uskomus valtiovetoiseen politiikkaan on ollut kasvussa.

– Yhä useampi on lähtenyt hakemaan vastauksia menneestä. Ajatellaan, että poliitikko on kaikkivoipainen. On parempi luottaa poliitikkoon kuin että poliitikko luotta kansaan, Katainen ihmetteli.

Katainen ei maininnut puheessaan kertaakaan SDP:n dramaattista puheenjohtajavalintaa. Antti Rinne on poliittisessa ohjelmassaan nimenomaan vaatinut valtion teollistamispolitiikan paluuta. Katainen linjasi kokoomukseen ruutuun, jossa valtion tehtävä on luoda raamit – ei sen enempää.

– Tehtävämme on puolustaa vapautta. Se on koko yhteiskunnan etu.

Kataisen mukaan valtiojohtoinen järjestelmä pyrkii täydellisiin ratkaisuihin, kun taas yksilön vapauksia korostava malli sallii ”kokeilua ja epätäydellisyyttä”. Katainen näki, että täydellisiin valtiovetoisiin ratkaisuihin perustuva hallintomalli helposti leimaa ne, jotka ovat eri mieltä.

Katainen muistutti, että esimerkiksi investointien volyymin ratkaisevat lopulta yritykset ja maailmanmarkkinat. Hän uskoi, että Metsä Groupin jätti-investoinnissa valtion rooli on ollut luoda pitkällä aikavälillä sellaista osaamista ja veropolitiikkaa, joka helpottaa investointipäätöstä. Valtio ei sen sijaan ole suoraan sijoittanut hankkeeseen.

Kataisen mukaan valtiovetoinen politiikka on peruutuspeiliin katselua: kansalaisille annetaan ymmärtää, että kansakunnan haasteet ratkaistaan 1970-luvun politiikalla. Kataisen mukaan se on yksinkertaisesti väärää politiikkaa – sellaista politiikkaa, jossa ei anneta ihmisille vastuuta ja luottamusta.

– Poliitikot päättävät, miten ihmisten rahat käytetään. Halutaan vähemmän luottaa ihmisiin, Katainen kritisoi valtiovetoista ajattelua.

Puheen jälkeen Katainen kertoi toimittajille, että Antti Rinteelle sopisi luontevimmin valtionvarainministerin salkku.

Uusimmat
MAINOS