Verkkouutiset

Jyrki Katainen. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jyrki Katainen MTV:llä: Yhtä päivää pelkäsin politiikassa

Entisen pääministerin mukaan maltti on nykyään aliarvostettu voimavara.

Sitran yliasiamies, entinen EU-komission varapuheenjohtaja ja pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo pelänneensä rankimpina vuosina politiikan huipulla jopa terveytensä puolesta.

Katainen muisteli MTV:llä, että hänen ministerivuosiensa vaativin ajanjakso liittyy vuosien 2008–2009 finanssikriisiin, jolloin hän toimi valtiovarainministerinä.

– Sellainen globaali finanssikriisi oli aivan uusi. Siihen ajanjaksoon mahtuu yksi päivä, jolloin olen pelännyt politiikassa: Se oli lokakuun 15. 2008…ehkä. Oli perjantai ja pelkäsin, että kun maanantaina markkinat aukeavat, niin sillä viikolla ei Suomessa ole enää pystyssä yhtään yritystä, Katainen kertoo.

Jyrki Katainen on aikaisemmin todennut pääministerin pestin olevan täysin epäinhimillinen, mutta tilanne on kehittynyt vieläkin huonompaan suuntaan. Hänen mukaansa henkinen väkivalta äärimmäisessä muodossaan on läsnä joka ikinen päivä.

– Vaikka kuinka olisi sinut itsensä kanssa, niin ei meistä kukaan ihmisistä ole immuuni jatkuvalle henkiselle väkivallalle.

Kataisen mukaan fyysisen kunnon merkitys korostuu rankassa ja kovaa paineensietokykyä vaativassa tehtävässä.

– Kyllä minä terveyttä mietin. Olin suurin piirtein maraton -kunnossa ja taisinkin noina vuosina juosta maratonin. Mutta välillä oli niin kova paine päässä ja mietin, että toivottavasti kaikki verisuonet kestävät. Kyllä se ajatus kävi mielessä, Katainen kertoo MTV:lle.

Useampiin hallitusneuvotteluihin osallistunut entinen pääministeri on tehnyt pari huomiota meneillään olevista neuvotteluista.

– Ensinnäkin Petteri Orpon maltillinen johtamistyyli. Maltti on aliarvostettu voimavara tai hyve tänä päivänä. Se, joka sitä osaa käyttää, yleensä saa parempia lopputuloksia aikaiseksi, Jyrki Katainen sanoo.

Vuodesta 2020 Sitran yliasiamiehenä toiminut Katainen jättää tehtävänsä kesällä ja siirtyy suomalaisen kasvuyrityksen palvelukseen. Yhtiö tiedottaa asiasta aikanaan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)