Verkkouutiset

Jutta Urpilainen USU:lle: Rokotepatenttien purku ei ratkaisu

Euroopan parlamentti nopeuttaisi rokotuksia kehitysmaissa purkamalla patenttisuojaa.

Euroopan Unionin parlamentti purkaisi tilapäisesti rokotteiden patenttisuojaan maailmanlaajuisen rokotuskampanjan nopeuttamiseksi. Uutissuomalaisen Brysselissä haastattelema EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) ei kuitenkaan katso tämän olevan ratkaisu rokotteiden saatavuuteen kehitysmaissa.

– Se ei ratkaisisi ongelmaa, joka ei niinkään ole patentit vaan (rokotevalmistuksen) kapasiteetin käynnistäminen, sanoo EU:n suhteista 126 kumppanimaahan vastaava komissaari Urpilainen.

– Rokotevalmistuksen aloittamiseen tarvitaan osaamista ja infrastruktuuria. Haluamme, että esimerkiksi Afrikassa tuotetut rokotteet ovat yhtä laadukkaita kuin täällä tehdyt.

Urpilaisen mukaan patenteista neuvottelu kuuluu ennen kaikkea Maailman kauppajärjestö WTO:lle. Yhdysvallat taas on kannattanut koronavirusrokotteiden patenteista luopumista pandemian päättämisen edesauttamiseksi.

– Olemme toki valmiita keskustelemaan myös patenttikysymyksestä, sanoo Urpilainen.

Urpilainen korostaa patenteissa olevan jo joustoa, ja nykyään pyritään ennen kaikkea kasvattamaan rokotteiden tuotantokapasiteettia.

Urpilaisen mukaan EU aikoo lahjoittaa kehittyviin maihin kesään 2022 mennessä 700 miljoonaa rokotetta. Lisäksi se tukee rokotetuotannon aloittamista Afrikan maista esimerkiksi Senegalissa, Ruandassa ja Etelä-Afrikassa.

Uusimmat
MAINOS