Verkkouutiset

Opetusministeri Jussi Saramo Verkkouutisten kuntavaalidebatissa. TUUKKA YLÖNEN

Jussi Saramo: Maakuntavero tulee osana sotea tai sotea ei tule

Kokoomuksen Elina Valtosen mukaan hallituksen sote-uudistuksessa on menokaton sijaan menokiihdytin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo edellyttää maakuntaveron käyttöön ottamista tai muutoin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ei hänen mukaansa toteuteta lainkaan.

Kokoomuksen varapuheenjohtajan, kansanedustaja Elina Valtosen mukaan hallituksen sote-uudistuksella ei ole asiantuntijoiden mielestä tervettä menokattoa, joka pitäisi toiminnan tehokkaana, koska valtio kattaa kustannukset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tässä on suorastaan menokiihdytin. Tämä on massiivinen ongelma, joka tähän teidän rakennelmaan liittyy, Elina Valtonen sanoo Verkkouutisten kuntavaalidebatissa Jussi Saramolle.

Saramo vastaa, että juuri tästä syystä vasemmistoliitto on vaatinut maakuntaveroa, jotta menot ja tulot ovat samoissa käsissä.

– Hallitushan on päättänyt, että maakuntavero tulee osana sotea tai sitten ei tule sotea, Saramo sanoo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/SXjmww_cuTI” align=”center” css_animation=”fadeInDownBig” css=”.vc_custom_1620134055349{margin-top: 20px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

”Suomalaiset eivät kaipaa lisää veroja”

Valtosen mukaan ongelmana maakuntaverossa on se, että kun maakuntia on niin paljon, ne eivät selviä omalla veropohjallaan menoista.

– Jos tehdään osittainen maakuntavero, joka kattaa vain pienen osan menoista, se ei poista sitä, että maakunnalla on kannustin ja mahdollisuus saada valtiolta aina lisärahoitusta – varsinkin, kun budjettia korjataan joka vuosi ylöspäin toteutuneiden kustannusten perusteella. Tämä on juuri se menokiihdytin, Valtonen selvittää.

– Minusta tuntuu, että suomalaiset eivät kaipaa nyt lisää veroja tähän maahan, Valtonen sanoo Saramolle.

Parlamentaarinen maakuntaverokomitea ei puoltanut maakuntaveron käyttöönottoa, vaan komitea jäi erimieliseksi. Komitean mielestä maakuntaveron käyttöönoton tarpeellisuutta pitäisi pohtia siinä vaiheessa, kun hyvinvointialueiden rahoitusmallin toimivuudesta on saatu riittävästi kokemusta ja jos alueiden tehtäväkenttää olennaisesti laajennetaan.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi Vero2021-tapahtumassa, että maakuntaveron suhteen pitää ottaa aikalisä.

”Jos on avoin piikki, eihän järjestelmä voi toimia”

Saramo kertoo olleensa itse mukana maakuntaverokomiteassa, kunnes hän tuli valituksi ministeriksi.

– Siellä tietysti poliittisesti käsiteltiin tätä veroa. Asiallisesti ottaen sille verolle on todella hyvät perusteet, kuten siellä asiantuntijakuulemisissa kävi ilmi sen takia, että maakunnallisilla päättäjillä on insentiivi (kannustin) tehdä mahdollisimman hyvä suhde kustannusten ja laadun välillä, Saramo sanoo.

– Onhan se niin, että jos on avoin piikki, eihän sellainen järjestelmä voi toimia, Saramo jatkaa.

Saramon mukaan maakuntavero ratkaisee avoimen piikin ongelman.

Valtonen huomauttaa, että maakuntavero ei saa asiantuntijoilta ”tässä kehikossa” juuri mitään tukea.

– Kokoomus on sitä mieltä, että ei tehdä maakuntia, niin ei tarvita myöskään maakuntaveroa, Valtonen sanoo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)