Verkkouutiset

Jussi Niinistö IL:lle: Kasvisruoka tuo joillekin moraalista ylemmyyttä

Puolustusministerin mukaan varuskunnissa kasvisruokapäivinä ruokaa menee hukkaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) jatkaa Iltalehden haastattelussa Leijona Cateringin aikeista, joiden mukaan kerran viikossa kahdella aterialla varusmiehille ei ole tarjolla liharuokaa. Ministeri on aiemmin arvostellut ”kukkakaalipirtelöitä”.

Historioitsijana Niinistö haluaa oikoa väitteet rintamaolojen kasvissyönnistä sodan aikana. Hän muistuttaa, että se oli pakon sanelemasta syystä. Vilja tuotiin pitkälti Saksasta.

– Näkkileipää, puuroa. Puuroa oli usein lounaana. Lihaa oli ehkä pari kertaa viikossa asemasodan olosuhteissa. Liha ei säilynyt, sitä oli vaikea tuottaa. Mutta usein unohdetaan, että sen lisäksi rintamalla mahdollisuuksien mukaan tietysti metsästettiin ja kalastettiin ja siten saatiin monipuolisuutta ruokavalioon, Jussi Niinistö sanoo IL:ssä.

– Ne ruokalistat ovat tietysti karua luettavaa, kun niitä katsoo. Mutta en nyt tiedä, pitäisikö tämän päivän varusmiehille samanlaista kurjuutta jakaa vai voitaisiinko me syödä kohtuudella kaikkea terveellisesti.

Puolustusministeri sanoo tietävänsä, että ruoka herättää tunteita. Hän sanoo tehneensä ”ihan huvikseen” laskelman, että kasvuvaiheessa olevan varusmiehen 4 000 kilokalorin kulutus vaatii 200 porkkanaa päivässä.

– Se oli ihan puhdasta huumoria.

Hän sanoo halunneensa pikkaisen ravistella ja herätellä moraalista ylemmyyttä tuntevia ryhmiä.

– Joillekin se ruoka, tässä tapauksessa kasvisruoka, tai vegaanius, tuo jopa sellaista moraalista ylemmyyttä, että kuulutaan tiettyyn, vähän oikeampiuskoisten ryhmään. Ja tämä on meidän ajassa ihan yleistä, Jussi Niinistö sanoo.

– Minä uskon siihen, että kohtuus kaikessa. Kaikkea voi syödä. Varmasti on niin, että kasvisruokaa kannattaa syödä enemmän. Mutta tuleeko se tällaisen ideologisen pakkotuputtamisen kautta vai tulisiko se sitä kautta, että sinne lautaselle lisättäisiin vähän sitä kasvispuolta. Sitä kautta, positiivisen kautta.

Hän sanoo itsekin syövänsä kasvisruokaa – ”pinaattikeittoa, pinaattilettuja, hernekeittoa”.

Uusimmat
MAINOS