Verkkouutiset

Jussi Halla-aho Venäjästä: Vladimir Putin ei ole syypää, vaan oire

Perussuomalaiset tuomitsee Krimin valtauksen, mutta puolueen puheenjohtaja toivoo myös malttia Venäjän arvosteluun.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jatkaa keskustelua puolueen Venäjä-linjasta. Hän sanoo toivovansa ”hiukan tolkkua tähän inkvisitiotouhuun” mutta epäilee, että toive on turha.

– Suomalaiset eivät jakaudu jakojäännöksettömästi ”Venäjä-mielisiin” ja ”länsimielisiin”. Kokemukseni mukaan suurin osa ihmisistä ei sijoita itseään kumpaankaan tai edes mieti asiaa, Halla-aho kommentoi Facebookissa.

Venäjä-keskustelu alkoi viime viikolla, kun Verkkouutiset julkaisi kansanedustaja Juho Eerolan (ps.) näkemyksiä Suomen Venäjä-suhteesta. Eerolan mielestä EU:n tulisi purkaa Venäjän-vastaiset pakotteet, koska ne haittaavat Suomen ja Venäjän välistä kauppaa.

Eerola myös tuomitsi Krimin valtauksen, mutta on silti valmis hyväksymään sen osaksi Venäjää. Hän vertasi Krimin menetystä Karjalan menetykseen.

– Silloin kun Venäjä, tai Neuvostoliitto, vei meiltä Karjalan ja yhteyden Jäämerelle, ei asetettu mitään pakotteita. Silloin aloitettiin idänkauppa. Oliko haittaa siitä?

Eerola on perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja. Hänen kannanottonsa herätti perussuomalaisten kenttää kysymään puoluejohdolta, edustaako Eerola koko puolueen linjaa. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vastasi asiaan yksityisellä sähköpostiviestillä.

Viesti päätyi kuitenkin blogisti Sami Meteliselle, joka on entinen Verkkouutisten toimittaja ja aktiivinen keskustelija. Metelinen julkaisi Slunga-Poutsalon viestin, jossa tämä määritteli perussuomalaisten linjan:

”Perussuomalaisen puolueen yksiselitteinen ja johdonmukainen kanta on, että Venäjä miehittää Ukrainalle kuuluvaa Krimin niemimaata laittomasti, ja että sen on vetäydyttävä kyseiseltä alueelta. Samoin Venäjän tulee vetää joukkonsa itäisestä Ukrainasta ja lakattava tukemasta alueella toimivia kapinallisryhmiä.”

Slunga-Poutsalo kertoi viestissään, että Halla-aho oli puhutellut Eerolaa.

Halla-aho kävi kommentoimassa viestiketjua Metelisen sivulla. Huolimatta perussuomalaisen puolueen tiukasta kannasta hän ilmaisi myös ymmärtävänsä Venäjää. Hän viittasi venäläisen ex-kenraalin haastatteluun, jossa tämä sanoi, että länsi ajaa Venäjää nurkkaan ja että suhteiden kärjistyminen saattaa johtaa suursotaan. Tässä kohdin Halla-aho kertoi toivovansa ”tolkkua inkvisitiotouhuun”.

– Täsmennän vielä, että (Venäjän presidentti Vladimir) Putin ei ole syy siihen, millainen Venäjä on tai miten venäläiset maailmaa hahmottavat. Hän on pikemminkin oire siitä, Halla-aho totesi.

Keskusteluketjussa kävi myös ilmi, kuka oli vuotanut Slunga-Poutsalon sähköpostiviestin Meteliselle. Kyseessä oli eräs perussuomalaisten rivijäsen. Halla-aho ilmaisi tyytymättömyytensä tätä kohtaan.

– Tiedoksi, että kun julkaisee ilman lupaa kahdenvälistä viestintää, voi olla aika varma, että sitä kahdenvälistä viestintää on jatkossa vähemmän. Tämä on periaatteellinen kysymys, Halla-aho totesi.

Uusimmat
MAINOS