Verkkouutiset

Presidentti Sauli Niinistö Kiovassa tammikuussa 2023. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Jukka Tarkka: Suomalaiset heräsivät neuvostoystävyyden unelmastaan

Tietokirjailijan mukaan presidentti on johdonmukaisesti hallinnut Suomen Nato-tilannetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka käsittelee myös kaikkein tuoreinta Suomen Nato-historiaa uutuuskirjassaan Jättiläisen jalanjäljet. Alaviitteitä suomettumisen historiaan (Siltala). Hänen mukaansa ”suomalaiset heräsivät neuvostoystävyyden unelmastaan, kun Venäjä yritti vuoden 2021 lopulla laajentaa etupiiriään länteen”.

Venäjä vaati tuolloin Suomea ja Ruotsia luopumaan Nato-jäsenyyden tavoittelusta. Vladimir Putin uudisti vaatimuksen etupiiristä vuodenvaihteessa 2021-2022.

– Tämä herätti Suomen turvallisuusaseman karuun todellisuuteen. Sitä uhkasi vaara joutua taas ystävyyspolitiikan vangiksi, Jukka Tarkka kirjoittaa.

Presidentti Sauli Niinistö torjui asian uudenvuodenpuheessaan toistamalla Suomen selontekojen periaatteet.

– Alkoi tapahtua juuri se, minkä Putin luuli estäneensä. Maito kaatui Kremlin lattialle ennen kuin siellä huomattiin, mitä oli tapahtumassa.

– Putinin uho närkästytti rajusti Suomen poliittista kenttää äärestä laitaan. Liika on liikaa.

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen kevään 2022 lopulla Nato-jäsenyyden kannatus oli kasvanut 20 prosentista yli 80 prosentin.

– Presidentti Sauli Niinistö hallitsi tilanteen johdonmukaisesti. Hän oli jo vuosikaudet puhunut siitä, että kun Nato-ratkaisu joskus syntyy, sen täytyy tapahtua perustuslain mukaisessa järjestyksessä, riippumatta siitä, olisiko se kielteinen vai myönteinen. Kansalaismielipiteen nopea muutos loi tällaisen ratkaisun kehittämistä suosivan poliittisen ilmaston.

– Puolueiden ruohonjuuritasoa – vasemmistoliittoa lukuun ottamatta – alkoi kasvavalla paineella vaatia puoluejohtoa päivittämään järjestökantaa Nato-jäsenyyteen. Muutos oli raju, sillä kokoomusta lukuun ottamatta puolueet olivat tähän asti olleet pelokkaan epävarmoja ja suomettuneesti Nato-vastaisia. Nyt oli uusi tilanne.

Suomelle onnistuttiin Tarkan mukaan neuvottelemaan johtavien Nato-maiden kansa sopimukset, jotka antavat Suomelle sotilaallista turvaa, kunnes Naton liittokunnan kaikki jäsenet ovat ratifioineet Suomen liittymissopimuksen.

– Naton viidennen artiklan turvatakuiden puuttuminen Turkin sooloilun takia ei haittaisi Suomea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)