Verkkouutiset

Juhana Vartiainen poistaisi kiistellyn tarveharkinnan – Ruotsissa lisännyt työllisyyttä

VATTin ylijohtaja ja tuore kokoomusehdokas Juhana Vartiainen kannustaa luopumaan työvoiman tarveharkinnasta.

VATTin ylijohtajan Juhana Vartiaisen mielestä ETA-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkinnasta pitäisi luopua.

– Kannatan tätä ilman muuta, kun katsoo, miten tämä on edesauttanut vaikkapa Suur-Tukholman alueen start up -yritysten kasvua, Vartiainen kommentoi asiaa Verkkouutisille.

Työvoiman niin sanottu tarve- tai saatavuusharkinta tarkoittaa käytännössä sitä, että työnantajan on ETA-alueen ulkopuolelta rekrytoidessaan pystyttävä osoittamaan, ettei vastaavaa kotimaista työvoimaa ole saatavilla. Suomessa tarveharkintaa sovelletaan TE-toimistoissa, kun taas Ruotsissa tarveharkintaa on ryhdytty purkamaan.

EU-maiden sisällä työvoiman liikkuvuus on jo nykyisellään vapaata.

Suurista puolueista kokoomus ja keskusta haluaisivat luopua tarveharkinnasta, kun taas SDP:ssä ja perussuomalaisissa vastustetaan. Porvaripuolueiden mielestä tarveharkinta luo nykyisellään turhaa byrokratiaa ja hankaloittaa ulkomaisen työvoiman saantia Suomeen.

Vastustajat taas pelkäävät, että tarveharkinnan purkaminen johtaisi halpatyövoiman rekrytointiin ja työehtojen polkemiseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan yleisimmin Suomeen pyrkii ETA-alueen ulkopuolelta puutarhatyöntekijöitä, kokkeja, maataloustyöntekijöitä ja siivoojia. Asiantuntijoiden ja erityisosaajien kohdalla tarveharkintaa ei sovelleta.

Vartiaisen mielestä tarveharkinnan purkaminen on osoittautunut Ruotsissa onnistuneeksi. Suur-Tukholma on houkutteleva alue yritykselle, ”kun tietää, että voi rekrytoida työntekijöitä kaikkialta maailmasta”.

– Tämä (tarveharkinnan purkaminen) on todella omalta osaltaan edesauttanut työllisyyden kasvua Ruotsissa, näkee Vartiainen.

Hän vertaa samalla Suomea muihin pohjoismaihin, joissa työllisyyden kasvu on jo yli viisikymmentäprosenttisesti maahanmuuttajien työllisyyden kasvua, koska ikäluokat ovat niin pieniä.

Vartiainen on jo pitkään puhunut työn tarjonnan lisäämisen puolesta. Hänestä tätä kautta syntyvät myös uudet työpaikat.

Juhana Vartiainen ilmoitti perjantaina lähtevänsä kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi Helsingistä.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)