Verkkouutiset

Juhana Vartiainen: Hallituksen +30000 työllistä onkin +5000

Kokoomusedustajan mukaan hallitus on tehnyt myös työllisyyttä vähentäviä ratkaisuja.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ilmoitti budjettiriihen jälkeen tehneensä päätökset toimenpiteistä, joilla Suomeen saadaan reilusti yli 30[nbsp]000 uutta työllistä. Hallitusohjelman kirjauksen mukainen lopputulos ei ollut. Hallituskauden lopun sijasta vaikutukset arvioidaan nimittäin vasta vuosikymmenen loppuun.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen mukaan totuus itse luvuistakin on toinen kuin riihen jälkeen annettiin ymmärtää.

Hän laskee Twitterissä yhteen sekä ne hallituksen tähän mennessä tekemät päätökset, joiden on arvioitu lisäävän työllisyyttä että ne, joiden on arvioitu vähentävän työllisyyttä. Vartiainen toteaa puheen 30[nbsp]000 työllisestä olevan ”propagandaa, oikeasti”.

Hän huomauttaa hallituksen aiempien päätösten työttömyysturvan aktiivimallin purkamisesta vähentäneen työllisyyttä 5[nbsp]000-12[nbsp]000 työllisellä ja tulonsiirtojen korotusten 5[nbsp]000 työllisellä. Toisin sanoen hallitus on tehnyt tähän mennessä päätöksiä, jotka ovat vähentäneet työllisyyttä 10[nbsp]000-17[nbsp]000 työllisellä.

Nyt kerrotuista toimista merkittävin on uusi ”aktiivimalli kakkoseksikin” ristitty velvoittava työnhakumalli, jonka on laskettu tuovan noin 10[nbsp]000 uutta työllistä. Muiden toimien lasketaan tuovan vielä 5[nbsp]000 työllistä lisää.

Juhana Vartiaisen saldo on lohduton.

– Tähänastiset + nyt kerrotut: öbaut nolla, hän sanoo.

Vartiainen muistuttaa hallituksen tehneen vielä ”tulevaisuuden epävarmoja lupauksia”. Sellaisiksi Vartiainen listaa esimerkiksi eläkeputken poiston, joka toisi 10[nbsp]000 työllistä lisää. Muista lupauksista saadaan vielä 5[nbsp]000 työllistä lisää, mutta perhevapaaudistuksen on laskettu vähentävän työllisyyttä samalla määrällä.

Lopputulos on kaikkineen kaukana lupaillusta yli 30[nbsp]000 työllisestä.

– Eli tässä vaiheessa ennuste hallituksen reformien vaikutuksista: + 5[nbsp]000 työllistä, Juhana Vartiainen summaa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)