Verkkouutiset

Juha Sipilä: Velaksi eläminen voi loppua tällä vaalikaudella

Alexander Stubb kehui talouskuria ja koulutuksen saamia lisärahoja.

Hallituksen johtokolmikko pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja ulkoministeri Timo Soini olivat tyytyväisiä hallituksen saavuttamaan sopuun valtiontalouden kehyksistä.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan tulos on osoitus hallituksen toimintakyvystä vaikeina aikoina.

– Hallitus on tehnyt kymmenen kuukauden aikana neljän miljardin säästöt ja soten pääpiirteetkin on päätetty. Olemme aikataulussa, Juha Sipilä summasi tuntojaan kehysriihen tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina illalla.

Sipilä huomautti, että hallituksen ohjelma näyttää pitävän, koska kehysriihessä talouden kuvaa ei tarvinnut muuttaa.

Pääministeri kertoi, että uusista säästöistä huolimatta ydinasia julkisen talouden sopeutuksessa ovat uudet työpaikat. Hallitus tavoittelee 72 prosentin työllisyysastetta, kun se nyt on 68 prosenttia. Tavoite on vaativa.

– Jos 72 prosentin työllisyysaste toteutuu, niin velaksi eläminen loppuu jo tämän vaalikauden aikana eli vuoteen 2019 mennessä, Sipilä sanoi tarkoittaen velan suhdetta bruttokansantuotteeseen.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb kiinnitti kolmeen pääkohtaan huomiota. Hallituksen talouslinja pitää, velkaantuminen taittuu ja veroaste ei nouse.

– Tämä on ratkaisukeskeinen hallitus. Talouden pitkä linja pitää, Stubb luonnehti. Hän korosti, että kaikki tehdyt ratkaisut pysyvät kehyksen sisällä.

Kokoomukselle koulutussäästöt ovat olleet hankalia. Nyt hallitus päätti, ettei leikkauslinja jatku ja se päätti myös lisäpanostuksista, jotka valtiovarainministeri halusi erikseen mainita.

– Koulutuksesta ja tutkimuksesta ei leikata, uusia panostuksia tulee sadan miljoonan euron verran.

Ulkoministeri Timo Soini kiitteli sotesta syntynyttä ratkaisua, josta kerrotaan tarkemmin keskiviikkona aamulla. Soini oli myös tyytyväinen Raide-Jokerin eteenpäin viemiseen.

Uusimmat
MAINOS