Verkkouutiset

Juha Sipilä: Oulun epäiltyjä rikoksia tekivät yksilöt eivät ryhmät

Pääministeri varoittaa vihan lietsonnasta ja omankädenoikeuden käytöstä.

– Oikeusvaltion periaatteet ovat tarpeen palauttaa mieliin Oulun viime viikkojen uutisten johdosta. Epäillyt teot alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat herättäneet kansalaisten keskuudessa järkytystä ja suuttumusta, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toteaa uudenvuodentervehdyksessään.

Hänen mukaansa jokaisen Suomeen tulevan on noudatettava maan lakeja ja kunnioitettava jokaisen ihmisen koskemattomuutta.

– Tästä emme tingi tippaakaan. Rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan oikeusvaltion periaatteiden mukaan. Vakavat rikokset vaikuttavat lisäksi kielteisesti pysyvän oleskeluluvan saamiseen, Juha Sipilä sanoo.

– Toiseksi on syytä korostaa, että epäiltyihin rikoksiin ovat tässäkin tapauksessa syyllistyneet yksilöt, eivät väestöryhmät. Poliisi tutkii ja riippumaton oikeuslaitos tuomitsee, hän jatkaa.

Pääministeri vetoaa, ettei Oulun tapauksia käytetä vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan.

– Muistutan, että omankädenoikeuden käyttö on oikeusvaltiossa rikos, kuten myös vihapuheen viljeleminen.

Yhteistyön perinne

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomen vahvuuksiin kuuluu kyky tehdä yhteistyötä yli ideologisten rajojen, Hän huomauttaa, että viime aikoina on nähty esimerkkejä siitä, miten yhteistyökyvyn puute voi horjuttaa jopa vakaita demokratioita.

– Ideologioiden aika ei ole ohi, kuten taannoin vielä ennustettiin. Päinvastoin, demokratia edellyttää vahvoja aatteellisia kansanliikkeitä, jotka järjestäytyvät puolueiksi.

Puolueiden tulisi Sipilän mielestä kyetä säilyttämään kosketus kansalaisten tuntoihin ja toiveisiin.

– Jos tämä yhteys pääsee katkeamaan, puolueiden paikan ottavat jotkut muut voimat. Pahimmillaan voimme joutua kohtaamaan kumpujen yöstä nousevia ääriliikkeitä, jotka halveksivat avoimesti demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien periaatteita. Historian opetukset tällaisten voimien tuhoisasta vaikutuksesta eivät saa unohtua.

Uusimmat
MAINOS