Verkkouutiset

Joukko kansanedustajia kyseenalaistaa Geneven pakolaissopimuksen

Keskustan kansanedustaja, pohjoismaiden neuvoston jäsen Mikko Kärnä on jättänyt kirjallisen kysymyksen turvapaikkapolitiikasta pohjoismaiden hallituksille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mikko Kärnän kirjalliseen kysymykseen on yhtynyt kansanedustajia kaikista hallituspuolueista, muun muassa perussuomalaisten Simon Elo ja kokoomuksen Wille Rydman.

Kirjallisessa kysymyksessä pyydetään vastausta siihen, mihin toimenpiteisiin pohjoismaat aikovat ryhtyä, että niiden tekemä turvapaikkapolitiikka sekä siihen liittyvä palauttamispolitiikka harmonisoidaan mahdollisimman yhdenmukaiseksi ja poistetaan epäterveet vetovoimatekijät eri pohjoismaiden välillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lisäksi kansanedustajat peräävät yhteistä palauttamispolitiikkaa ja sen tehostamista sekä tiedustellaan, voisiko toisesta pohjoismaata kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen palauttaa kotimaahansa toisen pohjoismaan tekemän palauttamissopimuksen kautta, ja voisivatko pohjoismaat järjestää esimerkiksi yhteisiä palautuslentoja kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille.

Niin ikään kansanedustajat kysyvät, näkevätkö hallitukset Geneven pakolaissopimuksen vastaavan nykyiseen tilanteeseen riittävällä tasolla ja ovatko ne halukkaita avaamaan sopimuksen kansainvälisesti.

Kysymyksessä todetaan, että Geneven sopimus menettelyineen ei välttämättä enää vastaa tilannetta, jonka edessä Eurooppa on. Lisäksi sopimuksen mukaista turvapaikkamenettelyä käytetään väärin.

– Suuri osa Eurooppaan saapuvista turvapaikanhakijoista ei todellisuudessa tarvitse turvapaikkaa, vaan he saapuvat tänne paremman elintason perässä. Hädänalaisten auttamiseen varattuja resursseja kulutetaan nyt väärin. Turvallisissa maissa pitkään oleskelleiden turvapaikanhakijoiden oikeudesta hakea turvapaikkaa toisesta maasta tulisi myös keskustella, toteaa keskustan Kärnä.

Kokoomuksen Rydmanin mukaan on selvää, ettei Afrikan ja Lähi-idän ongelmia voida ratkaista siirtämällä sieltä miljoonia ihmisiä Eurooppaan, vaan paikalliset ongelmat on ratkaistava paikallisesti ja hädänalaisia on pyrittävä auttamaan ensisijaisesti heidän kotimaissaan.

– Tämä on paitsi kustannustehokkain, myös parhaiten kohdennettavissa oleva tapa auttaa, hän sanoo.

Kirjallinen kysymys jätettiin tiistaina pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Helsingissä. Sen ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Mikko Kärnä, Arto Pirttilahti (kesk.), Wille Rydman, Susanna Koski (kok.), Simon Elo, Juho Eerola (ps.) ja Laura Huhtasaari (ps.).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)