Verkkouutiset

”Jos meillä olisi Ruotsin-malli, ei olisi lääkäripulaa”

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälveen mielestä Suomen tulisi ottaa oppia Ruotsissa käytössä olevasta terveydenhuoltojärjestelmästä.

– Ruotsissa malli on lisännyt saatavuutta ja vähentänyt eri sosiaaliryhmien välisiä eroja. Siitä on paljon hyvää sanottavaa, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve kommentoi asiaa Terveyspalvelualan liiton tilaisuudessa keskiviikkona.

Pälveen mukaan Suomen terveydenhuolto on tällä hetkellä ”totaalisen eriarvoistumisen tiellä”, ja palvelujen saatavuus on yksi keskeinen ongelma.

Ruotsissa terveydenhuollon järjestelmä ei erottele yksityistä ja julkista sektoria, vaan tietyt kriteerit täyttävät tahot voivat tarjota palvelujaan, joista potilas voi valita vapaasti ja ”raha seuraa potilasta”.

Pälveen mielestä Ruotsin-malli toisi ratkaisun myös terveyskeskusten lääkäripulaan.

– Jos meillä olisi Ruotsin-malli käytössä, meillä ei olisi lääkäripulaa eikä tarvitsisi lisätä lääkärikoulutettavien määrää 20 prosentilla syksystä, kuten nyt on päätetty, Pälve arvioi.

Aivan tältä istumalta ja sellaisenaan Pälve ei olisi kuitenkaan vaatimassa Ruotsin-mallia Suomeen, vaan kehuu myös Tanskassa ja Norjassa käytössä olevia malleja.

”Poliittista liturgiaa”

Pälveen mielestä puheet yksityissektorin täydentävästä toiminnasta Suomessa ovat kuitenkin paljolti ”poliittista liturgiaa”.

– Puhutaan täydentävästä toiminnasta, vaikka yksityissektorilla annetaan miljoonia lääkärikäyntejä vuodessa, Pälve toteaa viitaten muun muassa työterveyshuoltoon ja moniin muihin erityisryhmiin.

Myös vuoden alusta voimaan tuleva EU:n potilasdirektiivi antaisi Pälveen mielestä aihetta nykyistä suurempiin muutoksiin. Hän uskoo, että Suomi tulee nyt suunnitelluilla toimilla ”häviämään sen oikeudessa mennen tullen”.

EU:n potilasdirektiivi mahdollistaa ja joustavoittaa hoitoon hakeutumista missä tahansa EU-maassa. Potilaan kotimaa on velvollinen korvaamaan kustannukset.

Uusimmat
MAINOS