Verkkouutiset

Jörn Donner: Kaikki kehityskohteet olivat vasemmistodiktatuureja

Kansanedustaja Jörn Donnerin mukaan perusteet, joilla Suomen kehitysyhteistyön kohdemaat on valittu, ovat hämärän peitossa.

Eduskunta puhui keskiviikkona kehityspolitiikan vaikuttavuudesta ja johdonmukaisuudesta tehdystä valtioneuvoston selonteosta.

Rkp:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt Jörn Donner totesi, että hyvin harva Suomen pääasiallista tukea vastaanottava maa voi ”katsoa itseään peilistä täysin rehellisin ilmein”, jos oikeusvaltion periaatteita seurattaisiin. Jos niistä pidettäisiin kiinni, ei ainoakaan vastaanottava maa voisi tulla kyseeseen.

Donnerin mukaan sitä suuremmalla syyllä Suomi on yrittänyt korostaa niin sanotun kansalaisyhteiskunnan kehitystä. ”Missä määrin tämä on onnistunut, jää usein hämärän peittoon”, hän totesi.

Hänen mukaansa kaikki kyseiset maat sijaitsevat Nepalia lukuun ottamatta Länsi-Afrikassa.

– Miksi muuten nämä maat on valittu, on jäänyt minulle hämärän peittoon. Parannuksena menneisyyteen voidaan kuitenkin todeta, että kahdenvälisen kehitysyhteistyön kohdemaat aikoinaan kaikki olivat vasemmistodiktatuureja, ilmeisesti siksi että Suomessa vastaavat työntekijät elivät romanttista kuvitelmaa siitä että sosialismi aina ja kaikkialla pelastaisi maailman köyhyydeltä, Jörn Donner sanoi.

Donnerin mielestä Suomen kiintiöpakolaisten vähäinen määrä ja Suomeen vuosittain pyrkivien pakolaisten melko pieni määrä on ”häpeällinen”.

– Ruotsi on nähnyt tämän tilanteen perin juurin toisin, jopa niinkin että kun niin sanotun oman väestön huoltosuhde huononee, pakolaisten vastaanottoa voidaan perustella myös demografisin argumentein, hän sanoi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)