Verkkouutiset

Itsenäisyyspäivän sää on kylmä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Jopa -30 astetta, tältä näyttää itsenäisyyspäivän sää

Ilmatieteen laitoksen mukaan itsenäisyyspäivänä sää on jopa 10 astetta tavanomaista kylmempi.

Itsenäisyyspäivän sää on kylmä ja pakkanen on kireää, kertoo Ilmatieteen laitos. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaan mukaan etelässä saattaa ajoittain sataa myös lunta.

– Suomen pohjoisosaan vaikuttaa korkeapaine. Tuulet ovat siellä heikkoja ja pakkanen pääsee kiristymään. Etelässä on jonkin verran pilvisempää Suomen eteläpuolitse kulkevan matalapaineen vuoksi. Etelässä voi myös sataa ajoittain lunta, kertoo Viljamaa Ilmatieteen laitoksen blogissa.

Maanantain aikana uutta lunta kertyy maan eteläosaan paikoin pari senttimetriä, tiistain aikana muutama senttimetri lisää maan etelä- ja keskiosaan. Lumisadekertymästä on Ilmatieteen laitoksen mukaan vielä vaikea antaa tarkempaa arviota.

Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden jopa noin 10 astetta tavanomaista kylmempiä. Lämpötila on maan eteläosassa 10–15 pakkasasteen välillä. Maan pohjoisosassa hätyytellään jopa 25–30 pakkasastetta. Maan keskiosassa pakkanen hellittää hieman lumisadealueen levittäytyessä etelästä illan aikana.

Viime vuonna itsenäisyyspäivää vietettiin Ilmatieteen laitoksen mukaan varsin lauhassa säässä. Vain Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötila oli pakkasen puolella, muualla maassa oltiin enimmäkseen nollan ja reilun kuuden plusasteen välillä. Päivän aikana monin paikoin satoi vettä tai tihkua, Lapissa myös lunta. Maan etelä- ja keskiosissa oli laajalti lumetonta, pohjoisessa lunta oli 10–30 senttimetriä.

 

Uusimmat
MAINOS