Verkkouutiset

Alalla arvioidaan lentämisen kallistuvan. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Justin Sullivan

Johtaja ennustaa lentämisen kallistuvan lähivuosina

Öljyn hinnan nousu kurittaa lentoalaa.

Lentäminen tulee kallistumaan seuraavan viiden vuoden aikana, ennustaa halpalentoyhtiö Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary Financial Timesin haastattelussa. Lentolippujen hinnat ovat viime aikoina nousseet koronapandemian jäljiltä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, samaan aikaan kun useat lentoyhtiöt kärsivät henkilöstöpulasta.

Etenkin öljyn korkea hinta tulee iskemään lentoalaan, O’Leary arvioi. Öljyn hinta tulee pysymään korkealla seuraavat neljä-viisi vuotta, hän uskoo, kunnes energiariippuvuus Venäjästä saadaan katkaistua. Myös tiukentuneet ympäristökäytännöt, kuten päästökauppa, tulee O’Learyn mukaan nostamaan lentomatkustamisen hintoja.

Hän kuvailee EU:n päästökauppaa ”epäoikeudenmukaiseksi”, sillä se koskee ainoastaan Euroopan talousalueen sisäisiä lentoja. O’Leary haluaisi myös kaukolennot päästökaupan piiriin.

Lisäksi O’Leary uskoo erilaisten inflaatiovastaisten toimien, kuten lisämaksujen, vaikuttavan hintoihin.

– En usko lentomatkustamisen olevan keskipitkällä aikavälillä kestävää 40 euron keskimääräiseen hintaan. Se on liian halpaa. Mutta uskon sen olevan yhä edullista 50-60 euron hintaisena, Ryanairin toimitusjohtaja kuvaili oman yhtiönsä tilannetta.

Irlantilainen O’Leary tunnetaan Britannian EU-eron jyrkkäsanaisena arvostelijana. Haastattelussa O’Leary nostaakin Brexitin brittiläisiä lentoyhtiöitä vaivanneen henkilöstöpulan keskeiseksi syyksi.

Uusimmat
MAINOS