Verkkouutiset

Jens Stoltenberg. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Jens Stoltenberg: Naton ovi on auki Suomelle ja Ruotsille

Jännitteiden lisääntyminen tekee Pohjolasta kiinnostavamman Natolle.

– Pohjoismaat ovat alueena tärkeä Natolle, totesi puolustusliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg keskiviikkona Pohjoismaiden neuvoston istunnossa.

– Pohjoismaat ovat Natolle tärkeitä, osittain siksi, että monet alueen maat ovat sen jäseniä ja läheisiä kumppaneita, mutta myös sen tähden, että niiden naapureina ovat Baltian maat, joissa jännitteiden ja varustautumisen kasvaminen on ollut havaittavaa viime vuosina, hän sanoi.

Hänen mukaansa Baltian maissa on havaittu Venäjällä kasvava varustautuminen uudenaikaisilla asejärjestelmillä. Stoltenberg lisäsi, että Venäjä on sijoittanut uusia sukellusveneitä ja ohjusjärjestelmiä Arktikselle ja järjestää siellä aiempaa useammin sotilasharjoituksia.

– Pohjoismaiden alue on myös ratkaisevan tärkeä Pohjois-Atlantin ylittämisen kannalta, kun halutaan suojella Pohjois-Amerikan ja Euroopan välisiä siteitä kriisin tai konfliktin aikana. Näistä syistä Pohjola on Natolle tärkeä.

Stoltenberg korosti yleiskokouksessa käydyssä keskustelussa, että Naton ovi on auki Suomelle ja Ruotsille, mutta hänellä ei ole aikomusta antaa Suomen tai Ruotsin pääministereille ohjeita jäsenyysasioissa.

Pääsihteeri suhtautuu kuitenkin myönteisesti tiiviimpään pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön ja totesi, että Pohjoismaiden välinen yhteistyö vahvistaa samalla suhteita Natoon ja sotilasliiton läheisiin kumppaneihin.

Hän kommentoi myös tuoreen mielipidekyselyn tuloksia, joista näkyy, että huomattava osa pohjoismaalaisista toivoo lisääntyvää puolustusyhteistyötä Pohjoismaiden kesken.

– Tämä on erittäin hyvä asia. Maamme ovat pieniä, ja on tärkeää, että teemme yhteistyötä ja hyödynnämme sotilaallisia kapasiteettejamme entistä paremmin. Voimme järjestää harjoituksia yli maiden rajojen, mikä antaa meille lähes ainutlaatuiset harjoittelualueet Euroopassa, sanoi Stoltenberg.

Uusimmat
MAINOS