USA:n ilmaiskun jälkeä Ras Issan satamassa läntisessä Jemenissä huhtikuun 18. päivänä. AFP PHOTO / HANDOUT / AL-MASIRAH TV/ LEHTIKUVA

Jemenin huthikapinalliset olivat vähällä pudottaa USA:n huippuhävittäjiä

Operaation tuloksia kuvataan laihoiksi etenkin kustannuksiin ja riskeihin nähden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Paljastukset Yhdysvaltain sotilasoperaatiosta Jemenin hutheja vastaan ovat saaneet monet sotilasasiantuntijat kohottelemaan kulmiaan. Kapinallisjoukkojen on kerrottu jopa vaarantaneen tulituksellaan kehittyneimpiä amerikkalaisia hävittäjäkoneita.

New York Times on koonnut tästä löytyvään juttuunsa pysäyttäviä useisiin lähteisiin perustuvia tietoja. Jutussa kuvataan, miksi presidentti Donald Trumpin Valkoinen talo päätti lopettaa operaation nyt.

– Trump aloitti hutheja vastaan operaation, jonka oli määrä kestää 8-10 kuukautta. Hän antoi sen jatkua vain kuukauden. Hän veti töpselin seinästä ja julisti voiton, kun alkoi olla selvää, ettei hankkeella saavutettu yhtään mitään ja amerikkalaisia sotilaita saatettiin varsin todelliseen vaaraan, Eurasia Group -tutkimusyhtiön vanhempi analyytikko ja alueen turvallisuuspolitiikan asiantuntija Gregory Brew summaa X-palvelussa.

Lyhyt operaatio on tullut julkisuudessa olevien tietojen perusteella varsin kalliiksi. Huthit ovat ampuneet kuukauden aikana alas seitsemän amerikkalaista MQ-9-lennokkia. Ne maksavat noin 30 miljoonaa dollaria kappale. Kaksi F/A-18 Super Hornet -hävittäjää on lisäksi pudonnut mereen hutheja vastaan operoivan lentotukialus Harry S. Trumanin kannelta. Ensimmäisen tapauksen takana oli tiettävästi lentotukialuksen nopea väistöliike epäillyn huthien ohjusiskun takia. Toisella kertaa kyse oli epäonnistuneesta laskeutumisesta.

NYTimesin kaikkein kovin paljastus liittyy kuitenkin vaaratilanteisiin, joita huthit ovat väitetysti pystyneet aiheuttamaan Yhdysvaltain edistyneimmälle hävittäjäkalustolle.

Amerikkalaislehti kertoo huthien ilmapuolustusten olleen vähällä osua useisiin amerikkalaisiin F-16 hävittäjin ja ainakin yhteen F-35-hävittäjään. Useiden viranomaislähteiden antamien tietojen mukaan tilanteiden päättyminen ”amerikkalaisiin uhreihin” oli varsin todellinen.

Artikkelissa kerrotaan, että muun muassa B-2-häivepommikoneita ja kalliita täsmäaseita hyödyntänyt operaatio ehti maksaa arviolta noin miljardi dollaria vain kuukauden aikana. Täsmäaseiden kulutusta kuvataan sellaiseksi, että se sai Yhdysvaltain puolustusministeriön asiantuntijat huolestumaan. Amerikkalaisjohdon kerrotaan taas mitanneen operaation menestystä sillä perusteella, kuinka paljon ampumatarvikkeita käytettiin.

Amerikkalaisen Stimson Center -ajatushautomon vanhempi tutkija Emma Ashford luonnehtii paljastuksia ”hulluiksi”.

Hän kuitenkin kehuu Trumpin hallintoa siitä, että se päätyi lopettamaan operaation.

– Moni muu hallinto olisi vain jatkanut mieluummin kuin antanut kuvan heikkoudesta, Ashford kirjoittaa X:ssä, ja vihjaa Trumpin edeltäjä Joe Bidenin hallintoon.

– Antaa hyvän kuvan tästä hallinnosta, että siellä tehtiin kustannus-hyötylaskelma ja pantiin tälle piste.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)