Verkkouutiset

Jean-Claude Juncker: Brexit ei voi lykkääntyä EU-vaalien yli

Jos britit ovat jäseniä vaalien aikaan, heidän pitää järjestää vaalit, sanoo EU-komissio.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toteaa, että vaikka Britannian EU-ero lykkääntyisi, lykkäys voi olla korkeintaan kolmen kuukauden mittainen. Jos Britannia aikoo lähteä EU:sta, sen on oltava ulkona EU-vaaleihin mennessä.

– Haluan huomauttaa, että Britannian lähdön tulee tapahtua ennen EU-vaaleja, jotka järjestetään 23.–26. toukokuuta tänä vuonna. Jos Britannia ei ole lähtenyt siihen mennessä, laki vaatii, että se järjestää nämä vaalit, kuten jäsenmaat ovat perussopimuksissa todenneet, Juncker toteaa kirjelmässään EU-jäsenmaiden neuvostolle.

Juncker ja Britannian pääministeri Theresa May sopivat myöhään maanantai-iltana lisäyksistä Britannian EU-erosopimukseen. May toivoo, että lisäysten turvin Britannian parlamentti hyväksyy sopimuksen tänään tiistaina.

Jos brittiparlamentti hylkää sopimuksen – minkä se on jo kertaalleen tehnyt tammikuussa – on mahdollista, että Britannia päätyy pyytämään lykkäystä EU-erolle eli Brexitille.

EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) sanoo, että hänen mielestään EU voi myöntää lykkäystä, jos Britannia käyttää lisäajan jotenkin järkevästi. Järkevää käyttöä olisi esimerkiksi uuden Brexit-kansanäänestyksen järjestäminen ja tai parlamenttivaalit.

– Mutta jos se käytetään vain yleiseen sekoiluun, se on EU:n kannalta hankalaa, Virkkunen sanoo.

Kokoomusmepit pohtivat Brexitiä tiistaina tiedotustilaisuudessaan Strasbourgissa.

EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) sanoo, että Britannian kaoottinen tilanne avaa mahdollisuuksia monenlaisille kehityskuluille. Hän toteaa, että jos brittiparlamentti hylkää tiistain äänestyksessä päivitetyn sopimuksen, Brexit saattaa jopa peruuntua.

– Hiljaa salaa toivon, että he eivät hyväksy, eivätkä lähde EU:sta, Sarvamaa sanoo.

Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen toteaa, että Britannia on ajanut itsensä hankalaan jamaan.

– Vaikeus johtuu siitä, että kun tekee typeriä päätöksiä ja vetää sokan irti, jäljelle jää toinen toistaan huonompia vaihtoehtoja. Yritämme tukea ja ymmärtää siskoja ja veljiä kanaalin toisella puolella.

EU-parlamentti säätää parhaillaan lakeja, jotka lieventävät kovan Brexitin vaikutuksia. Kyseessä on varotoimenpide siltä varalta, että Britannia lähtee ilman sopimusta.

Uusimmat
MAINOS