Verkkouutiset

Eurooppalaisena yhteistyönä kehitetty IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmä koeammunnassa. / Diehl Gruppe

”Järkevä suunta” – EU:lle halutaan yhteinen ilmapuolustus

Uusista yhteishankinnoista on määrä keskustella kesäkuun lopulla pidettävässä huippukokouksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo tukevansa aloitetta Euroopan unionin rahoittaman ilmapuolustuskilven perustamisesta.

Aloitteen asiassa tekivät Puolan pääministeri Donald Tusk ja Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis. Heidän mukaansa nykyiset hajautetut ilmapuolustusratkaisut eivät vastaa riittävällä tavalla uusiin uhkakuviin.

– Eurooppa on turvassa niin pitkään kuin sen taivas on turvassa, Tusk ja Mitsotakis kirjoittivat yhteisessä vetoomuksessaan komission puheenjohtajalle.

Von der Leyen sanoi Politicon mukaan komission puheenjohtajaehdokkaiden väittelyssä, että koko Euroopalla pitäisi olla yhteinen ilmapuolustus.

Ukrainan sota on herättänyt keskustelua uusien yhteisten puolustushankintojen laatimisesta EU:ssa. Saksa johtaa parhaillaan European Sky Shield -aloitetta, jossa ilmatorjuntajärjestelmiä hankitaan Saksasta, Yhdysvalloista ja Israelista. SAMP/T-asejärjestelmää kehittävät Ranska ja Italia ajavat kilpailevaa hanketta.

Tulevista yhteishankinnoista on määrä keskustella EU-huippukokouksessa kesäkuun lopulla.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja, kokoomuksen eurovaaliehdokas Mika Aaltola pitää aloitetta myönteisenä uutisena.

– EU:n strategiseen agendaan liittyy ehdotus EU:n ilmapuolustusjärjestelmästä. Varsin järkevä suunta edetä. Suomessa kannattaa kiinnittää huomiota strategiseen agendaan. Ideoiden hiomiseen on tehokkaampaa osallistua alkuvaiheessa, Mika Aaltola kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)