Verkkouutiset

Jan Vapaavuori: Talvivaarassa mentävä pienimmällä riskillä

Elinkeinoministerin mukaan hallitsemattomien vuotojen estäminen on valtion kaikkien toimenpiteiden lähtökohta Talvivaarassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan Talvivaaran kaivos ei ole suoriutunut aikaisemmista ympäristövastuistaan mallikkaasti, vaikka kaivoksella työskentelevät ammattilaiset ovat niukkojen resurssien ja tiukan taloustilanteen luoman paineen alla tehneet parhaansa.

Konkurssipesällä ei ole hänen mukaansa enää juurikaan mahdollisuuksia laskea puhdistettua vettä tai sulamis- ja sadevesiä pois kaivosalueelta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

”Ympäristöluvan mukainen kiintiö sulfaattipäästöille kuluvalle vuodelle alkaa olla täynnä, vaikka eletään vasta helmi-maaliskuun vaihdetta”, Vapaavuori kirjoittaa blogissaan.

Ministerin mukaan on olemassa riski siitä, että varastoaltaat ja padot eivät kestä tulevaa lisäkuormitusta. Niiden pettäminen tai tulviminen aiheuttaisi vesimassojen vuodon lähivesistöihin.

”Tämäntyyppisen, vuoden 2012 kipsisakka-altaan vuotoa muistuttavan tilanteen estäminen, on valtion kaikkien toimenpiteiden lähtökohta.”

Tämän vuoksi konkurssipesä on Jan Vapaavuoren mukaan asianmukaisesti hakenut paikalliselta aluehallintoviranomaiselta lupaa sekä lisätä puhdistetun veden juoksuttamista pois kaivosalueelta, että lupaa erillisen purkuputken rakentamiselle.

Purkuputki mahdollistaisi pienten vesistöjen ohittamisen ja puhdistetun veden hallitun johtamisen lähijärviä suurempaan Nuasjärveen. Kun keväästä selvitään, ja ylimääräisiä puhdistettuja vesiä saadaan alueelta purettua, on ministerin mukaan seuraavaksi ratkaistava vesiongelma pidemmällä aikavälillä.

”Kevättä ei pysäytä mikään. Ei edes valtio tai lupaviranomainen.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)