Verkkouutiset

Paperin valmistusta UPM:n suljetulla Kaipolan tehtaalla vuonna 2008. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Jäävätkö kirjat ja kalenterit painamatta? Paperin hinta kovassa nousussa

Paperituotteiden hinnat ovat olleet rajussa nousussa Suomessa ja maailmanlaajuisesti.

Paperituotantoa on ajettu viime vuosina alas Suomessa. Paperikone toisensa jälkeen on hiljentynyt. Trendi on kansainvälinen ja johtuu siitä, että sanomalehtien menekki on laskenut digipalveluiden lisääntyessä, toteaa Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu.

Korona-aikana paperitehtaat ovat lisäksi ryhtyneet paperin sijaan valmistamaan kartonkia kysynnän kasvettua maailmanlaajuisesti. Erikoiskaupan liiton hallituksen puheenjohtaja ja Ajasto Paperproducts Oy:n toimitusjohtaja Petri Salo pitää kehitystä huolestuttavana.

– Paperin saatavuus on heikentynyt viime vuosina merkittävästi. Monia erikoispaperilaatuja ei enää yksinkertaisesti saa Suomesta vaan en pitää tilata ulkomailta. Samalla erikoispaperin toimitusajat ovat lisääntyneet kuukaudesta kuuteen kuukauteen, hän sanoo tiedotteessaan.

Paperin saatavuusongelmat ovat johtaneet myös rajuihin hinnankorotuksiin.

– Viime vuona paperin hinta nousi kesäkuusta jouluun 34 prosenttia. Tämän vuoden tammikuussa tavarantoimittajat ovat ilmoittaneet 20 prosenttia korotuksista helmikuuhun mennessä. Samaan aikaan myös muovitaskujen ja arkistokansioiden materiaaleihin on tullut 20 prosenttia hinnankorotus , kertoo Salo.

Hinnankorotuksilla on monenlaisia vaikutuksia. Monet hankintaorganisaatiot tekevät useamman vuoden mittaisia sopimuksia, joissa määritellään hintataso. Kun paperintoimittajat eivät enää pysty toimittamaan kannattavasti tuotteita sopimushinnoin, johtaa se Salon mukaan siihen, ettei tuotteita enää yksinkertaisesti pystytä toimittamaan.

Salo on huolissaan suomalaisen paperituotannon tulevaisuudesta.

– Kustannustaso alkaa olla liian korkea, jotta suomalaiset yritykset voisivat valmistaa korkean jalostusasteen tuotteita Suomessa. Erikoispaperin ja muiden kalliimpien paperituotteiden sijaan ulos pusketaan sellua ja kartonkia. Kustannusten kasvuun pitää saada jotain järkeä, jottei koko tuotanto karkaa Suomesta, perää Salo.

Uusimmat
MAINOS