Verkkouutiset

Jaana Pelkonen: Tällä ohjelmalla viinaralli seis ja terve suhde alkoholiin

Kansanedustaja Jaana Pelkonen ehdottaa alkoholipolitiikan seitsemänkohtaista kokonaisuudistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomessa on yksi Euroopan tiukimmista alkoholin sääntely-ympäristöistä, mutta kulutus on silti eurooppalaista keskitasoa. Olemme tilanteessa, jossa alkoholin kulutus säilyy ennallaan, mutta yhteiskunnan kyky vaikuttaa verotuksen ja rajoitusten avulla alkoholin kulutuksesta aiheutuneisiin haittoihin on tullut tiensä päähän, kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen toteaa Nykypäivän kirjoituksessaan.

Hänen mukaansa nykyisen alkoholipolitiikan takia menetämme lukuisia työpaikkoja, matkailu- ja ravintola-ala on ajettu hyvin ahtaalle, anniskelumyynnin osuus on enää noin 10 prosenttia kulutuksesta ja matkustajatuonti on lähes kaksinkertaista ravintolamyyntiin verrattuna.

– Alkoholin kulutus on siirtynyt koteihin ja kaduille, pois valvotuista olosuhteista, missä kuntoa ei seurata eikä tappeluita keskeytetä. Nykyinen alkoholipolitiikkamme vain pahentaa niitä ongelmia, joita se yhä sitkeästi kuvittelee olevansa ratkaisemassa, Pelkonen katsoo.

Hänen mielestään alkoholiveron korotuksella olisi nykytilanteessa pelkästään haitallisia vaikutuksia. Se ajaisi ihmiset ostamaan juomansa entistä enemmän Virosta tai tilaamaan ne netistä.

– Suomessa on todellisia alkoholiongelmia, joita ei pidä vähätellä. Vaikka esimerkiksi nuorten juominen on vähentynyt, silti pieni osa aikuisista käyttää alkoholia liikaa. Eniten juova 10 prosenttia väestöstä juo 50 prosenttia kaikesta alkoholista. Kiellot kiellon päälle ei kuitenkaan ole oikea ratkaisu.

Jaana Pelkosen ehdottama kokonaisuudistus, joka pysäyttäisi viinarallin, koostuisi seuraavista asioista:

1. Alkoholiveron asteittainen alentaminen.

2. Anniskelun arvonlisäveron alentaminen.

3. Ravintoloiden aukiolojen vapauttaminen ja lupamenettelyiden yksinkertaistaminen.

4. Viinien vapauttaminen myytäväksi muiden elintarvikkeiden kanssa päivittäistavarakaupassa.

5. Ravintoloille oikeus alkoholin ulosmyyntiin. Pienpanimoille ulosmyyntioikeus kaikkiin tuotteisiinsa ilman elintarvikekioskin perustamista.

6. Hotelli ja ravintola-ala kokonaisuudessaan TEM:n alaisuuteen, jolloin alaa kohdeltaisiin elinkeinona elinkeinojen joukossa.

7. Valistus, työpaikoilla/työterveyshuollossa varhainen puuttuminen ja hoitoonohjaus sekä päihdeäitien pakkohoito.

– On tunnustettava tosiasiat. Alkoholipolitiikkaa tulisi tarkastella avarammin kokonaisuutena, tehdä vertailevia tutkimuksia ja pohtia mitä oikeasti pitäisi tehdä, eikä rajoittaa asioita rajoittamisen takia, Pelkonen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)