Verkkouutiset

Jaana Pelkonen ja Pia Kauma: Raskaana olevat päihdeäidit pitää saada tahdonvastaiseen hoitoon

Kokoomuksen kansanedustajat haluavat hallitukselta esityksen raskaana olevien päihdeäitien tahdonvastaisesta hoidosta.

Kansanedustajat Pia Kauma (kok.) ja Jaana Pelkonen (kok.) kysyvät eduskuntakyselyssään, miten hallitus aikoo parantaa äitinsä päihteiden käytölle altistuvan sikiön oikeusturvaa.

”Yhteiskuntamme on pystyttävä suojelemaan myös syntymättömiä lapsia. Emme tahdo menettää enää yhtään lasta päihteille”, kansanedustajien kyselyssä todetaan.

Kyselyssä todetaan, että äitien alkoholiongelmien seurauksena syntyy noin 600 alkoholialtistuksesta kärsivää lasta joka vuosi. THL:n mukaan alle 16-vuotiaita sikiönä alkoholin vaurioittamia lapsia on nyt noin 10 000. Oireita ovat muun muassa kasvuhäiriö, muutokset kasvonpiirteissä, keskushermoston vauriot ja elinepämuodostumat.

”Sen lisäksi, että päihderiippuvaisten äitien tulisi päästä hoitoon heti halutessaan, tulee tahdonvastaisen hoidon mahdollisuudesta säätää lailla syntymättömien lapsien oikeuksien turvaamiseksi silloin, kun muut keinot ja tukitoimet eivät ole riittäviä. Päihdeäitien tahdonvastainen hoito on jo käytössä muun muassa Norjassa”, kokoomusedustajat toteavat.

Heidän mukaansa usein pelätään, että tahdonvastaisen hoidon mahdollistava lainsäädäntö karkottaisi päihderiippuvaisia äitejä hakemasta hoitoa vapaaehtoisesti.

”Vaikeasti päihderiippuvaiset äidit ovat kuitenkin jo nyt monesti neuvoloiden ja sairaanhoidon tavoittamattomissa, koska he ovat riippuvuutensa vuoksi kaikkein vaikeimpia asiakkaita. Tahdonvastaisen hoidon on näissä tapauksissa oltava mahdollista”, Jaana Pelkonen ja Pia Kauma argumentoivat.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)