Verkkouutiset

Itävallan Zwentendorfissa on ydinvoimala, jota ei koskaan ole otettu käyttöön. WIKIMEDIA COMMONS / Bwag

Itävalta aikoo haastaa EU:n oikeuteen ydinvoiman takia

EU-komissio pitää ydinvoimaa kestävänä energialähteenä.

Itävalta aikoo haastaa EU-komission oikeuteen, jos komissio sisällyttää ydinvoiman EU:n taksonomia-asetukseen. Asiasta kertoo Itävallan ilmastoministeri Leonore Gewessler.

– Jos suunnitelmat toteutetaan tällä tavalla, haastamme komission oikeuteen. Ydinvoima on vaarallista eikä se ratkaise ilmastokriisiä, Gewessler kirjoittaa Twitterissä.

Taksonomia-asetus on osa EU:n kestävän rahoituksen pakettia. Asetuksessa määritellään toimialat, jotka voidaan lukea kestävän kehityksen mukaisiksi. EU-komissio vahvisti viikonloppuna, että sekä ydinvoima että maakaasu ovat pääsemässä taksonomia-asetuksen piiriin. Gewesslerin mielestä linjaus ei kestä päivänvaloa, ja hän sanoo, että komissio harjoittaa viherpesua.

Suomen mielestä ydinvoima kuuluu kestäviin energiamuotoihin, ja samaa mieltä on merkittävä ydinvoimamaa Ranska. Ydinvoimaa vastustaa Itävallan lisäksi muun muassa Saksa.

Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta. Itävallassa ei ole koskaan otettu ydinvoimaa käyttöön. Itävallan Zwentendorfiin rakennettiin ydinvoimala 1970-luvulla, mutta sitä ei koskaan otettu käyttöön, koska Itävallan kansa torjui ydinvoiman kansanäänestyksessä. Itävaltalaisista 50,47 prosenttia vastusti ydinvoimaa.

EU:n taksonomia-asetus on herättänyt närää Suomessa metsiin liittyvän sääntelyn takia. Metsäteollisuus ja metsänomistajat ovat pitäneet hallinnollista taakkaa kohtuuttomana.

Uusimmat
MAINOS