Verkkouutiset

Italian ja Ranskan pankkien vastuut kaikkien aikojen huipussa – ”norsu posliinikaupassa”

Pankkien taseissa on kovat valtioriskit.

Italialaisten ja ranskalaisten pankkien altistuminen kotimaiselle valtionvelalle on kasvanut ennätyskorkealle koronapandemian puhjettua, kertoo Financial Times (FT).

Tämä on herättänyt pelkoja pankkisektorin yhteydestä yhä velkaantuneempiin valtioihin.

Kotimaiset valtion arvopaperit ja euroalueen pankkien omistamat lainat nousivat tämän vuoden helmikuussa hieman yli 2,1 biljoonaan euroon eli 2 100 miljardiin euroon, selviää FT:n laskelmista.

Italialaisten pankkien altistuminen kotimaiselle valtionvelalle nousi ennätyslukemiin viime elokuussa ollen 712 miljardia euroa.

Ranskalaispankkien kohdalla ennätys rikottiin viime syyskuussa, jolloin 431 miljardin euron raja meni rikki.

Pankkien ja kansallisvaltioiden yhä vahvempi sitoutuminen toisiinsa on herättänyt uudelleen huolia Euroopan talous- ja rahaliitto EMUn valuvioista, jotka paljastuivat euroalueen velkakriisin yhteydessä kymmenen vuotta sitten.

– Pankkien taseissa olevia riskejä ei ole vieläkään käsitelty, toisin kuin [euroalueen] pankkiunionin käyttöön ottamat muut riskinhallintatoimenpiteet, sanoo Deutsche Bankin analyytikko Heike Mai.

– Se on edelleen norsu posliinikaupassa. Nykyinen pandemia ja sen myötä tapahtunut julkisen velan lisääntyminen korostavat uudistusten tarvetta.

Uusimmat
MAINOS