Verkkouutiset

Itä-Ukrainan separatistit luopuivat Vähä-Venäjän perustamisesta

Donetskin separatistit eivät enää halua perustaa Vähä-Venäjän valtiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itä-Ukrainan Donetskin separatistien johtaja Aleksandr Zahartshenkon mukaan separatistit ovat päättäneet luopua ajatuksesta Malorossija- eli Vähä-Venäjä-nimisen valtion perustamisesta Ukrainan alueelle.

– Voimme jo tässä vaiheessa sanoa, ettei Malorossijan nimeä oteta käyttöön, koska monet inhoavat sitä. On tullut paljon mielenkiintoisia suosituksia ja kommentteja, jotka näyttävät, että keskustelun aloittaminen oli hyvästä, Zahartshenko sanoi separatistien DAN-uutissivustolle.

Hänen mukaansa koko Ukrainan uudelleen perustamiselle separatistihallinnon alaisuuteen on kuitenkin vankka tuki. Separatistijohtaja sanoo aikovansa ”jatkaa julkista keskustelua” Ukrainan valtion järjestämisestä uudelleen maan itäosien sodan lopettamiseksi.

Donetskin separatistit ilmoittivat heinäkuussa aikovansa perustaa uuden Malorossija-nimisen liittovaltion yhdessä Luhanskin separatistien kanssa. Hanke ei vaikuta kuitenkaan juuri edenneen mihinkään.

Zahartshenkon väitteet Venäjä-mielisten separatistien laajasta tuesta Ukrainassa vaikuttavat pitkälti tuulesta temmatuilta. Ukrainassa toteutettujen mielipidemittausten mukaan kansalaisten halukkuus suuntautua kohti Venäjää on Krimin laittoman haltuunoton ja Itä-Ukrainan sodan myötä viime vuosina vähentynyt entisestään. Toukokuisessa GfK-tutkimuslaitoksen kyselyssä enää 7,5 prosenttia vastaajista ilmoitti kannattavansa liittosuhdetta Venäjän kanssa.

Kreml ei ole tukenut ajatusta Vähä-Venäjästä julkisesti. Venäjän johto on väittänyt saaneensa tiedon hankkeesta ”aamun uutisista”. Ukrainan separatistien ohjailijaksi uskottu Venäjän presidentti Vladimir Putinin vaikutusvaltainen avustaja Vladislav Surkov on kuitenkin tiettävästi ilmaissut suljetussa asiantuntijatapaamisessa tukensa Zahartšenkon avauksen keskeiselle sisällölle.

– Surkovin raportoidaan sanoneen, että kaikki tämä hehkutus kuvitteellisesta Vähä-Venäjän valtiosta on hyvä asia, sillä se korostaa, että Donbass ei käy taistelua erotakseen Ukrainasta, vaan puolustaakseen sen alueellista yhtenäisyyttä kokonaisuudessaan, ei vain osittain, venäläisasiantuntija Pavel Felgenhauer totesi hiljattain.

Surkovin toimiston vuodettujen sähköpostien perusteella separatistijohto lähetti Vähä-Venäjän sisältävän ehdotuksen Ukrainan jakamisesta Venäjän johdolle jo tammikuussa 2016. Sähköpostivuodon perusteella Vladislav Surkov sai aikanaan hyväksyttäväkseen myös Aleksandr Zahartshenkon nimityksen Donetskin separatistien johtoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)