Verkkouutiset

Itä-Savo: Kansanedustaja kehottaa tekemään perusteettomia hakemuksia

Heli Järvinen olisi valmis tukkimaan työkyvyttömyyseläkejärjestelmän aktiivimallin seurauksien välttämiseksi.

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen kannustaa työttömiä hakemaan työkyvyttömyyseläkettä välttyäkseen aktiivimallin aiheuttamalta työttömyyspäivärahan leikkaamiselta hakemuksen käsittelyn ajan, kertoo Itä-Savo. Järvisen mielestä olisi tietenkin parasta, jos ihmisille löytyisi töitä tai työllistämistoimia.

– Mutta jos mikään muu ei auta, hakekaa työkyvyttömyyseläkettä, vaikka siihen ei olisi mitään perustetta.

Työttömuusturvan aktiivisuusvaatimus ei Järvisen mukaan koske niitä, jotka ovat hakeneet työkyvyttömyyseläkettä. Nykyisin hakemusten käsittely kestää joitakin viikkoja, mutta Järvinen uskoo ruuhkan venyvän kuukausien mittaiseksi, jos kaikki työtä ja työllistämistoimia vaille jääneet tekevät hakemuksen.

– Tämä tuntuu todella pahalta sanoa ääneen, koska järjestelmään ruuhkautuvat myös niiden ihmisten hakemukset, jotka todella tarvitsevat työkyvyttömyyseläkettä. Mutta ehkä järjestelmän tukkeutuminen olisi keino herättää hallitus.

Työttömyysturvan aktiivimallissa työnhakijan on kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana oltava joko 18 tuntia palkkatöissä, ansaittava yritystoiminnassa 241 euroa tai osallistuttava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävään palveluun. Mikäli ehdot eivät täyty, menettää työnhakija kuukaudesta yhden päivän työttömyyskorvauksen. Täysimääräisen työmarkkinatuen kohdalla tämä tarkoittaa 32,40 euron menetystä.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)