Verkkouutiset

Istumisuskomus kumottiin: ei olekaan kuolemaksi

Tuoreen tutkimuksen mukaan istuminen ei nostakaan kuoleman riskiä toisin kuin usein väitetään.

Istumisen on viime aikoina usein kerrottu olevan ihmiselle kuolemaksi. Tämän takia monille istumatyötä tekeville on suositeltu esimerkiksi työpöytiä, jotka mahdollistavat seisten työskentelyn.

Washington Post kertoo nyt tuoreesta brittitutkimuksesta, jonka mukaan istumista ei voida kuitenkaan liittää kohonneeseen kuoleman riskiin.

Exeterin Yliopiston ja Lontoon University Collegen tutkimuksessa todetaan, ettei ajan viettäminen istuen ole sen huonommaksi vähän liikkuvalle ihmiselle kuin seisominenkaan.

Tutkimuksessa perehdyttiin 5 132 ihmisen terveystietoihin 16 vuoden ajalta. Tutkimukseen osallistuneet raportoivat tutkijoille niin töissä kuin vapaallakin istuen viettämänsä ajan. Tutkijat seurasivat myös ihmisten liikuntatottumuksia.

Tutkimuksen tuloksessa otettiin huomioon lukuisia muuttujia kuten esimerkiksi ruokavalio ja yleinen terveydentila. Silti lopputulokseksi saatiin, ettei ihmisten kuoleman riskiin vaikuttanut se, kuinka paljon he istuivat tai missä olosuhteissa.

Tutkijat varoittavatkin, ettei liikunnan suosittelemista tulisi korvata liiasta istumisesta varoittamisella, kun ihmisiä pyritään opastamaan terveellisiin elämäntapoihin.

”Tutkimus kumoaa nykyisen ajattelutavan istumisen riskeistä, ja osoittaa, että ongelmat syntyvät paikallaan olemisesta eikä siitä, että aikaa vietetään istuen”, Exeterin yliopiston tutkija Melvyn Hillsdon kertoo.

Hänen mukaan mikä tahansa paikallaan olo, jossa energiankulutus on matalaa voi olla vaaraksi terveydelle.

”On kyse sitten istumisesta tai seisomisesta.”

Tutkimuksessa ei otettu kuitenkaan kantaa paljon istumiseen liitettyihin sairauksiin.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)