Verkkouutiset

Ihmiset osoittivat mieltään Taipeissa Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. LEHTIKUVA / AFP Sam Yeh

Iskeekö Kiina Taiwaniin? ”Sota Ukrainassa tarjoaa aikaikkunan”

Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtajan mukaan Peking seuraa hyvin tarkasti sodan käänteitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän aloittama laajamittainen sota Ukrainassa tarjoaa Kiinalle tilaisuuden suorittaa sotilaallinen operaatio Taiwania vastaan, arvioi Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtaja, eversti Esapekka Vehkaoja.

– Se on selvää, että Kiinan näkökulmasta sota Euroopassa ja Yhdysvaltojen aikaisempaa suurempi huomion keskittyminen nimenomaan Eurooppaan ja Venäjään tarjoaa tilaisuuden hakea muutosta Taiwaniin tavalla tai toisella, hän sanoi maanantaina Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:n ulko- ja turvallisuuspoliittisessa journalistiseminaarissa Porissa.

Kiina pitää saarivaltiota kapinallismaakuntanaan ja on ilmoittanut yhdistävänsä sen Manner-Kiinaan tarvittaessa vaikka väkivalloin.

– Se, että hakeeko (Kiina muutosta), niin siihen en osaa sanoa juuta enkä jaata, Vehkaoja totesi.

– Mutta tilaisuuden näkökulmasta aikaikkuna on olemassa.

Hän korostaa Kiinan olevan globaali toimija ja seuraavan hyvin tarkasti Ukrainan sodan käänteitä.

Julkisuudessa on pohdittu jo pidempään, hyökkääkö Kiina Taiwaniin ja jos niin milloin.

Taiwanin mediassa on esitetty huolestuneita arvioita siitä, että Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan voisi rohkaista myös Kiinaa tekemään maihinnousun saarivaltioon.

Taipei Times -lehti huomautti helmikuussa, että Venäjän strategiassa on samankaltaisuuksia” siihen, mitä Kiinan hallitus on suunnitellut Taiwanin varalle. Sekä Venäjän että Kiinan ulkopolitiikkaa sanotaan leimaavan ajatus siitä, että menetetyiksi koetetut alueet pyritään saamaan takaisin tarvittaessa sotilaallisin keinoin.

Toisten arvioiden mukaan Kiina saattaa ottaa varovaisemman lähestymistavan Taiwaniin.

Kiinaan erikoistunut maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Matti Puranen arvioi huhtikuussa Helsingin Sanomille, että Kiinan ei välttämättä kannata lähteä pilaamaan oman armeijan mahtavaa mainetta epävarmoihin sotiin

– Maan sotavoimien pelote liittyy vahvasti siihen, millaisia mielikuvia meillä on asevoimien vahvuudesta ja kyvykkyydestä, Puranen sanoi.

– Meillähän oli ihan toisenlainen kuva ennen Ukrainan-sotaa Venäjän asevoimien kyvykkyydestä. Nyt ilmapallo puhkesi. Venäjän armeijan uskottavuus on käytännössä romahtanut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)