Verkkouutiset

ISIS:ssä jo tuhansia Venäjältä tulleita, venäjä kolmanneksi yleisin kieli

ISIS on lisännyt runsaasti Venäjään kohdistunutta propagandaansa viimeisen vuoden aikana, kertoo BBC.

Kesäkuun ensimmäisten viikkojen aikana moskovalainen Varvara Karaulova sai Venäjän televisiossa enemmän ruutuaikaa kuin presidentti Vladimir Putin, sillä Kauraulova katosi Moskovasta ja hänen ilmoitettiin olevan matkalla Syyriaan liittyäkseen ISIS-terroristien joukkoihin. Karaulova kuitenkin jäi kiinni Turkin ja Syyrian rajalla ja hänet lennätettiin takaisin Venäjälle isänsä luokse.

19-vuotiaalla Varvara Karaulovalla ei ollut mitään muita selkeitä yhteyksiä Lähi-itään kuin se, että hän opiskeli Moskovan yliopistossa arabiaa. Hänen tapauksensa ei kuitenkaan ole ainoa: kaksi viikkoa Karaulovan Moskovaan paluun jälkeen toinen nuori moskovalainen yliopisto-opiskelija Mariam Ismailova ilmoitettiin kadonneeksi. Muslimiperheessä kasvaneen Ismailovan uskottiin myös olevan matkalla Syyriaan terroristien luokse.

Karaulovan ja Ismailovan tapausten lisäksi myös useita muita nuoria venäläisiä yliopisto-opiskelijoita on kadonnut maan suurimmista kaupungeista. Heidän olinpaikastaan ei tällä hetkellä ole varmaa tietoa, mutta heidän arvellaan päätyneen ISIS:n riveihin.

Katoamisten myötä ISIS:n joukkoihin lähteneiden määrää on Venäjällä alettu tutkia tarkemmin. Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan jopa kahdeksan prosenttia ISIS-terroristeista saattaa olla Venäjän kansalaisia.

– Luvut ovat todella huolestuttavia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että 2 200 venäläistä on mukana ISIS:n joukoissa Syyriassa ja Irakissa, sanoo Venäjän varaulkoministeri Oleg Syromolotov.

Moskovan Carnegie Center-tutkimuskeskuksessa työskentelevän Aleksei Malasenkon mukaan venäjä on ISIS:n joukoissa tällä hetkellä kolmanneksi käytetyin kieli arabian ja englannin jälkeen.

Hänen mukaansa ISIS on lisännyt Venäjälle suunnattua propagandaa runsaasti kuluneen vuoden aikana. Propaganda pitää sisällään muun muassa venäjänkielisiä radio-ohjelmia ja sanomalehtiä. Nuoria houkutellaan ISIS:n riveihin muun muassa lupauksilla rakkaudesta, läheisyydestä ja paremmasta elämästä.

Suurin osa ISIS:n joukkoihin lähteneistä tulee Venäjän eteläisiltä alueilta, missä on enemmän muslimiväestöä. Tutkijoiden mukaan terroristiryhmään liittyminen, ei kuitenkaan ole sidoksissa taloudelliseen tilanteeseen tai koulutukseen, vaan ihmisiä lähtee kaikista yhteiskuntaluokista.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)