Verkkouutiset

Vuosien piina ohi – ISIS:n naisorjia vapautettu

Osa jesidien kansanmurhan seurauksena kaapatuista naisista on vieläkin kadoksissa.

Terroristijärjestö ISIS:n kaappaamista jesidinaisista kolme on vihdoin saatu pelastettua. Vaikka ISIS:n kalifaatti kaatui jo yhdeksän kuukautta sitten, muutama orjina käytetyistä naisista pääsi vasta nyt vapaaksi, kertoo Independent.

Irakin puolustusvoimat löysivät 17-vuotiaan naisen jihadistiryhmän aavikolla sijaitsevasta piilopaikasta. Toiset 16- ja 20-vuotiaat naiset puolestaan löytyivät Syyriassa.

Naiset kaapattiin vuonna 2014, kun ISIS-taistelijat suorittivat jesidien kansanmurhan Pohjois-Irakissa sijaitsevassa Sinjarissa. Hyökkääjät tappoivat tuhansia ihmisiä ja ottivat yli 6[nbsp]000 naista ja lasta orjikseen.

Jesidit ovat surreet sitä, ettei kaapattujen naisten ja lasten pelastamiseksi ole tehty tarpeeksi töitä. ISIS:n kaappaamia naisia ja lapsia on vieläkin kateissa.

– On pöyristyttävää, että tuhansia naisia ja tyttöjä on ollut kadoksissa vuodesta 2014 lähtien, eikä heidän pelastamisensa ole ollut prioriteettina tai keskustelun kohteena kansainvälisessä yhteisössä, Free Yazidi Foundationin perustaja Pari Ibrahim sanoo.

Eräs vasta pelastettu, orjana pidetty tyttö on vasta 12-vuotias. Kaapattuja naisia voi olla myös al-Holin leirillä.

– Ymmärrämme, että kyseessä on tilanne sota-alueella, jonka vuoksi naisten paikantaminen ja pelastaminen on hyvin vaikeaa. Ymmärrämme ja kunnioitamme sitä. Naisten tilannetta olisi silti täytynyt pitää tärkeänä ja välttämättömänä. Sen sijaan naisia ja tyttöjä kidutettiin musertavan tuskan tavoin, kuukausi kuukauden jälkeen ja vuosi vuoden jälkeen, Ibrahim jatkaa.

Uusimmat
MAINOS