Verkkouutiset

”ISIS:llä ja rasistisella äärioikeistolla on yhteinen tavoite”

Vihreän liiton puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan pahinta ISIS:lle ovat kuvat eurooppalaisista ihmisistä, jotka auttavat turvapaikanhakijoita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomessa paras keino torjua terrorismia on pitää huolta kotoutumisen onnistumisesta. Pahinta ISIS:lle ovat kuvat eurooppalaisista ihmisistä, jotka auttavat turvapaikanhakijoita. Ja muslimit, jotka ovat kotoutuneet Eurooppaan – löytäneet perheelleen turvan ja toimeentulon, Ville Niinistö sanoi lauantaina vihreän liiton puoluevaltuuskunnan kokouksessa Kuopiossa.

Hän totesi, että terrori-iskut ovat saaneet aikaan euroopanlaajuista keskustelua myös turvapaikkapolitiikan kiristämisestä.

– ISIS:llä ja rasistisella äärioikeistolla on yhteinen tavoite: lyödä kiila muslimien ja muun maailman väliin. Tähän ei pidä suostua. Syyttömien ihmisten murhaamiseen ei pidä vastata syyttömiä ihmisiä vihaamalla. Avoin yhteiskunta kaipaa nyt puolustajia kipeämmin kuin pitkään aikaan, Niinistö katsoi.

Kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa

Ville Niinistö vaati hallitusta tekemään kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa ja perääntymään koulutusleikkauksista.

– Ihminen kuluttaa vuosittain uusiutuvat luonnonvarat loppuun jo elokuussa. Loppuvuoden elämme lastemme kustannuksella. Tällä hetkellä jätämme heille suurta velkaa. Tämä velka on aikamme suurin kestävyysvaje, Niinistö totesi.

Pariisin ilmastoneuvottelujen alkuun on enää reilu viikko. Teollisuusmaat lupasivat vuonna 2010 Cancunin ilmastokokouksessa, että ilmastorahoitus köyhimpiin maihin nostetaan sataan miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä.

Ville Niinistön mielestä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen päätös leikata kehitysyhteistyö lähes puoleen vaarantaa samalla Suomen kansainvälisen ilmastorahoituksen. Päästökauppatulot se on ohjaamassa energiaa kuluttavan teollisuuden tukiin, pois ilmasto- ja kehitysrahoituksesta. YK:n ympäristöohjelman UNEP:n rahoituksen hallitus lopettaa kokonaan.

– Tähän on yksiselitteisesti sanottava: se on väärin. Se on häpeällistä. Hallituksen on korjattava tämä virhe nyt. Suomi osaltaan on vaarantamassa ilmastosopua Pariisissa, jos se vastoin lupaustaan leikkaa ilmastorahoituksen tasoa. Kehitysmaat saadaan mukaan sopuun vain, jos teollisuusmaat ovat myös yhtä lailla sanansa mittaisia, Niinistö varoitti.

Kansainvälisen ilmastosopimuksen lisäksi tarvitaan paljon kansallisia ja paikallisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Niinistön mukaan näitä vauhdittaisi sitova päätös ajaa kivihiilen käyttö alas.

Niinistön mukaan koulutukseen ja tieteeseen panostaminen on tärkeää myös talouden uudistamisen ja vähäpäästöisen yhteiskunnan rakentamiseksi. Vihreät vaativat, että hallituksen on peruttava leikkaukset koulutukseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)