Verkkouutiset

ISIS:n taistelijoita propagandavideolla. / GeoVane

ISIS-palaajalle maanpetostuomio Tanskassa

Syyriaan Turkin kautta matkustanut jihadistitaistelija aikoo valittaa elinkautisesta tuomiostaan korkeimpaan oikeuteen.

Terroristijärjestö ISIS:n riveissä taistellut tanskalais-syyrialainen Ahmad Salem El-Haj on tuomittu Tanskassa elinkautiseen vankeusrangaistukseen maanpetoksesta.

Politiken-lehden mukaan kööpenhaminalaisen tuomioistuimen 2. toukokuuta tekemä päätös oli yksimielinen. Ahmad Salem El-Hajin todettiin liittyneen ISIS:iin ja taistelleen sen riveissä Syyriassa. 32-vuotias mies haavoittui pommi-iskussa vuonna 2017 ja joutuu olemaan pääasiassa pyörätuolissa.

Ahmad Salem El-Haj matkusti vuonna 2013 Syyriaan Turkin kautta. Hän oli mukana Khatiba 57 -nimisessä ryhmässä, jossa toimi myös hänen enonsa Jacob El-Ali.

Jacob El-Ali oli ensimmäinen ISIS-taistelija, joka tuomittiin Tanskassa maanpetoksesta viime syksynä. Hän sai 14 vuoden vankeusrangaistuksen. Tuomiota alennettiin El-Alin tehtyä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Ahmad Salem El-Haj salakuljetettiin haavoittumisen jälkeen vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Turkkiin. Hän sai reilun neljän vuoden vankeusrangaistuksen ISIS:iin liittymisestä ja karkotettiin Tanskaan marraskuussa 2019.

Mies aikoo valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Hän on vedonnut siihen, ettei tiennyt Tanskan liittyneen ISIS-vastaiseen koalitioon vuonna 2014. El-Haj on lisäksi saanut tuomion perheenjäsenten rekrytoinnista ISIS:iin ja terrorististen uhkausten tekemisestä.

Jihadismin tutkija Juha Saarinen kertoo pitävänsä oikeustapausta mielenkiintoisena.

– Maahan palannut ISIS:n riveissä taistellut henkilö todettiin syylliseksi maanpetokseen. Elinkautisen vankeusrangaistuksen saanut kaksoiskansalainen valittaa tuomiostaan hovioikeuteen, Juha Saarinen tviittaa.

Uusimmat
MAINOS