Verkkouutiset

Herätyskellosta tai kännykästä ei ole nukutuskelloksi, niitä ei kannata yöllä tuijottaa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

IS: Tee näin, jos et saa unta puoleen tuntiin

Sängyssä pyöriminen voi vain vaikeuttaa asiaa.

Ilta-Sanomien mukaan uniterapeutit neuvovat yksinkertaisesti nousemaan vuoteesta, jos uni ei ole puolen tunnin yrittämisen jälkeen tullut.

Tavallisesti ihminen nukahtaa viimeistään 30 minuutissa nukkumista sängyssä yrittäessään. Jos näin ei käy, kannattaa ihan vain hypätä ylös ja istua vaikka toisessa huoneessa, kunnes olo on jälleen unelias.

Ajatusta nukkumisen pakollisuudesta kannattaa yrittää välttää. Sängystä ylös noustessa ei pidä katsoa kelloa. Jo siirtyminen toiseen paikkaan peiton kanssa voi auttaa, toteavat uniterapeutit Anna-Mari Aronen ja Susan Pihl Unentaidot – Löydä uni ilman lääkkeitä (Duodecim) -kirjassa.

Sängyssä valvomisesta ja unen liiallisesta odottamisesta voi tulla huono tapa. Ajatusten pyöriessä ja nukahtamattomuuden huolen kasvaessa syntyy noidankehä.Asiantuntijat suosittelevat myös rauhallista palleahengitystä, huolipäiväkirjaa ja älylaitteiden sulkemista hyvissä ajoin ennen sänkyyn menoa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)