Verkkouutiset

Pop-up koronarokotuspiste Helsingin yliopiston pääkirjastossa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

IS: Suomessa leviää harvinainen influenssa

Mehiläisen tutkimusdatan mukaan hengitystieinfektiot ovat kovassa kasvussa.

Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakaisen mukaan rinoviruksen ohella testeissä löytyy tällä hetkellä parainfluenssa 3:a poikkeuksellisen paljon.

– Pikkulapsille ja riskiryhmille myös parainfluenssa saattaa aiheuttaa jopa sairaalahoitoon johtavan taudin, Hotakainen sanoo Ilta-Sanomille.

Tavallisten ja yleensä harmittomienkin infektioiden runsas määrä voi kuormittaa terveydenhoitojärjestelmää, sillä vakavien tautimuotojen määrä kasvaa runsaamman esiintyvyyden myötä.

– Hengitystieinfektioiden vuoksi tehdyt lääkärikäynnit ovat Mehiläisessä lisääntyneet jopa kolmanneksella ja niiden laboratoriotutkimukset ovat jo yli kymmenkertaistuneet vuoden takaiseen vastaavaan jaksoon verrattuna. Nyt pitäisi käyttää hyväksi niitä keinoja, jotka on opittu covid-19-taudin torjumisessa eli käsien pesemistä ja ruuhkien välttämistä, Hotakainen kertoo.

– Covid-19-tauti tai sen epäily on käyntisyynä enää muutamassa prosentissa infektiokäynneistä. Samalla syys–lokakuussa tutkituissa näytteissä koronalöydösten osuus on noussut jopa yli 5 prosenttiin, kun kesäkuun alkupuoliskolla tutkituista PCR näytteistä posititiivisten osuus oli alle 1 prosentin luokkaa.

Uusimmat
MAINOS