Verkkouutiset

IS: Sähköiset TE-palvelut monien karenssien taustalla

Karensseja annettiin viime vuonna ennätyksellinen määrä. Asiantuntijat voivat vain arvailla, mistä kehitys johtuu.

Ilta-Sanomien tekemän selvityksen mukaan työvoimaviranomaiset eivät pysty tarkkaan kertomaan, mistä työnhakuun liittyvien sanktioiden ennätyksellinen määrä johtuu. Selvää on kuitenkin se, että tarjottuja töitä on ollut aiempaa enemmän.

Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestö TVY:n puheenjohtaja Jukka Haapakoski sekä työ-ja elinkeinoministeriön vanhempi hallitussihteeri Timo Meling ovat kuitenkin löytäneet muutamia mahdollisia selityksiä ilmiölle. Monissa tapauksissa syy on johdettavissa TE-toimistojen sähköiseen asiointiin.

TE-toimistojen siirtyminen sähköiseen asiointiin on mahdollistanut sellaisten ihmisten löytämisen, jotka eivät ole hakeneet työpaikkoja. Toimistot pystyvät myös tekemään seurantaa siitä, onko työtön hakenut työtä ja onko hän saanut töitä. Tästä johtuen moni jää entistä helpommin TE-toimiston haaviin.

Toisaalta sähköisessä asioinnissa on asiantuntijoiden mukaan myös haittapuolensa: Jukka Haapakosken mukaan tarjouksia ”roiskitaan urakalla” ja niihin pitäisi vastata nopeasti, jopa päivässä. Lisäksi hänen mukaansa osa karensseista selittyy vääristä kirjauksista järjestelmässä. Muitakin inhimillisiä virheitä tapahtuu esimerkiksi silloin, kun TE-toimisto ei osaa hakea oikeaan tehtävään oikeaa ihmistä.

Sähköinen asiointi jättää joissakin tapauksissa myös hakijan persoonan piiloon. Kun tiedot kerätään verkon kautta eikä TE-toimiston virkailija ole koskaan tavannutkaan työnhakijaa, jää moni potentiaalinen hakija työtarjouksissa huomiotta.

Työtarjouksista aiheutuneita sanktioita annettiin vuonna 2015 ennätysmäärä. Ylen aiemman selvityksen mukaan vuonna 2013 sanktioita annettiin 4100 ja vuonna 2014 7400 kappaletta. Vuonna 2015 määrä nousi räjähdysmäisesti 17 300 sanktioon.

Karenssi tarkoittaa sitä, että työnhakija menettää työttömyysetuuden, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Karenssin aiheuttaa muun muassa työstä eroaminen ilman pätevää syytä, työvoimakoulutuksesta kieltäytyminen tai TE-toimiston tarjoamasta työstä kieltäytyminen. Karenssi on määräaikainen, ja sen pituus vaihtelee muutamasta viikosta 90 päivään.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)