Verkkouutiset

IS: Näin supervaalipiiri jaettaisiin kahtia

Ministeriön vaalijohtajan mielestä Uusimaa voitaisiin pilkkoa keskeltä.

Ilta-Sanomien laskelman mukaan Uudenmaan ja Helsingin vaalipiiri saisivat väestökehityksen myötä neljä lisäpaikkaa vuoden 2039 eduskuntavaaleissa. Kasvu on luonut painetta jättimäiseksi kasvavan Uudenmaan vaalipiiriin pilkkomisesta pienempiin osiin.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan muutos olisi syytä tehdä jo seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä. Jo nyt erot piilevissä äänikynnyksissä ovat suuria: Uudellamaalla läpimenoon riittää 2,7 prosenttia äänistä, Lapissa 12,5 prosenttia.

Jääskeläinen ehdottaa Uudenmaan kahtiajakoa Vantaan ja Nurmijärven sekä Espoon ja Vihdin välistä menevällä rajalla. Itäinen ja läntinen vaalipiiri olisivat Pirkanmaan kokoluokassa. Hän painottaa, ettei alustava pohdinta edusta ministeriön virallista kantaa.

Uuteen itäiseen vaalipiiriin kuuluisivat Vantaa, Nurmijärvi, Hyvinkää, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Sipoo, Pornainen, Mäntsälä, Porvoo, Askola, Pukkila, Myrskylä, Loviisa ja Lapinjärvi.

Länteen jäisivät Espoo, Kauniainen, Vihti, Karkkila, Kirkkonummi, Siuntio, Lohja, Inkoo, Raasepori ja Hanko.

– Sote-uudistuksen pääkaupunkiseudun erillisratkaisun myötä Vantaa ja Espoo vaikuttavat joka tapauksessa lähteneen eri teille, Arto Jääskeläinen sanoo IS:lle.

Muutos ei edellyttäisi perustuslain muuttamista, vaan onnistuisi yksinkertaisen lakimuutoksen kautta.

Tampereen yliopiston politiikan tutkija Sami Borg arvioi mahdollisen uudistuksen nostavan äänikynnystä ja uhkaavan kristillisdemokraattien ja RKP:n kaltaisten pienten puolueiden asemaa.

Uusimmat
MAINOS