Verkkouutiset

IS: Iso osa Irakin tulijoista sotilaskarkureita

Sotilaskarkureille annettiin tavallisesti kielteinen turvapaikkapäätös.

Sotilaskarkurit muodostivat Ilta-Sanomien mukaan 2015-2016 pakolaiskriisin aikaan ison osan Suomeen tulleista irakilaisista turvapaikanhakijoista.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön ylitarkastaja Laurijuhani Tainion mukaan tarkkaa lukua ei ole, koska hakijoita ei tilastoida hakuperusteen mukaan.

– Mutta sotilaskarkuruus oli hyvin yleinen peruste vuosina 2015-2016 saapuneiden keskuudessa. Se oli tunnistettu ilmiö ja yksi hakuperusteista, joka selvästi nousi sieltä esiin, Tainio sanoo IS:lle.

Tainion mukaan irakilaisten sotilaskarkureiden kohdalla oli kyse niin upseereista kuin rivisotilaistakin.

– Varsin monet heistä kertoivat toimineensa pelkissä tukitehtävissä, kuten kirjureina, autonkuljettajina tai kokkeina.

Sotilaiden lisäksi Suomeen saapui Tainion mukaan myös poliiseja ja eri turvallisuuselimien jäseniä.

Sotilaskarkuruus ei YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan riitä perusteeksi turvapaikalle. Näissä tapauksissa maahanmuuttoviraston päätös oli useimmiten kielteinen.

Sotilastaustaansa vedonneiden irakilaisten määrän irakilaisten keskuudessa kerrotaan olleen alkuun suurempi. Kun myöhemmin kävi selväksi, ettei turvapaikkaa saa todennäköisesti tällä syyllä, ei sotilaskarkuruuden perusteella hakijoitakaan juurikaan näkynyt

Uusimmat

Kesko ostaa kauppakeskuksen

Tavoitteena on jatkaa Espoon keskuksessa käynnistettyä kaupallisten palveluiden kehitystyötä.

MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)