Verkkouutiset

IS: ISIS-taistelijat saavat yhä Kelan sosiaalituet

Kelan mukaan terroristijärjestöön kuuluminen ei lakkauta sosiaalitukien maksamista.

Ilta-Sanomat uutisoi, että Kelan sosiaalitukia voi yhä mennä ISIS-taistelijoille. Terrorismitutkija sanoo sosiaaliturvaa merkittäväksi terrorismin rahoittajaksi.

Silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) lupasi elokuussa 2015 selvittävänsä nykykäytäntöä. Tilanne on säilynyt ennallaan.

Ruotsalainen terrorismin tutkija Magnus Ranstorp sanoo, että lähes kaikki Isis-taistelijoiksi lähtevät saavat sosiaalitukia, koska sosiaalitukien maksamista ulkomaille ei kontrolloida riittävästi.

– Sillä rahalla ei pääse rikastumaan, mutta pienistä puroista voi kasvaa suuri virta, jos maksamista jatketaan. Toinen suuri rahanlähde taistelijoille on yksityishenkilöiden varainkeruu humanitäärisiin tarkoituksiin esimerkiksi Facebookissa, Ranstorp sanoo IS:lle.

Ruotsissa veroviranomaiset löysivät vierastaistelijoista 70-80 tapausta, jotka nostivat sosiaalitukia.

– Se ei ole mikään peruste laittaa sosiaaliturvaa poikki, että joku kuuluu tietynlaiseen organisaatioon, Kelan lakimies Antti Klemola vahvistaa IS:lle Suomen tilanteen.

Suomessa sosiaaliturvan piiriin kuuluu, jos palaa tänne takaisin vuoden sisällä EU:n ulkopuolelle matkustamisesta.

Klemolan mukaan tilapäisesti ulkomailla oleskelevalle voidaan maksaa lähes kaikkia samoja tukia, joita Suomessakin maksetaan. Kela ei tilastoi ulkomaille maksamiaan tukia.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)