Verkkouutiset

Kimmo Kiljunen ei saanut Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkkiä. Kuvassa komentajamerkki. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

IL: Ex-kansanedustaja järkyttyi kunniamerkistä

Sinisten entinen kansanedustaja sai 22. arvokkaimman kunniamerkin sijasta 28. arvokkaimman.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen perussuomalaisten ja sinisten kansanedustaja, kirkkoherra Kimmo Kivelä kertoo tulleensa nöyryytetyksi hänelle tarjotusta kunniamerkistä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kivelän mukaan seurakunta oli hakenut hänelle Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkkiä. Kuopion tuomiokapituli puolsi merkin myöntämistä.

Kyseessä on Suomen kunniamerkkien keskinäisessä arvojärjestyksessä 22. arvokkain merkki, sekä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kymmenasteisella portaikolla viidenneksi arvokkain merkki.

Kivelän pettymykseksi hänelle myönnettiin vain Suomen Leijonan ritarimerkki. Kyseinen merkki on edellä mainitussa arvoasteikossa 28. arvokkain ja Suomen Leijonan ritarikunnan seitsenasteikkoisella portaikolla kuudenneksi arvokkain merkki.

– Ansioillani olisi kuulunut vähintään kolme pykälää korkeampi merkki, Kivelä linjaa.

Kirkkoherra avautui kokemastaan nyttemmin poistetussa Facebook-viestissä. Hän kertoi, ettei tulisi vastaanottamaan kunniamerkkiä ja totesi, että hänelle olisi tullut myöntää Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki tai jopa Suomen Leijonan komentajamerkki.

– Ennen kuin laajemmin onnittelette saamastani kunniamerkistä, niin ilmoitan, että pidän sitä suurena itseeni kohdistuneena nöyryytyksenä enkä tule sitä vastaanottamaan, Kivelä kirjoitti.

Kivelä uhkasi aluksi jopa erota virastaan, mutta myönsi myöhemmin Ilta-Sanomille suhtautuvansa ajatukseen eri tavalla ”pienten päikkärien jälkeen”. Hän arvelee, että alemman arvomerkin myöntämisessä saattaa olla kyse myös inhimillisestä vahingosta.

– Olisi ollut toki hienoa ottaa vastaan kunniamerkki suuresti arvostamaltani nykyiseltä presidentiltä, mutta en ota vastaan tällaista merkkiä, Kivelä tiivistää.

Kivelä toimi perussuomalaisten kansanedustajana vuosina 2011-2017 ja Sinisen tulevaisuuden kansanedustajana vuosina 2017-2019. Hän oli ehdolla vielä 2019 eduskuntavaaleissa, mutta ei tullut valituksi.

Päivitetty klo 17.38: Korjattu alkuperäiseksi lähteeksi Iltalehti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)