Verkkouutiset

17-vuotias tyttö kaahasi 197 km/h Oulussa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

IS: 17-vuotias tyttö ajoi 197 km/h, sai vain sakot

Oikeus huomioi tuomiossaan kuljettajan nuoren iän ja katumisen.

Ajokortiton 17-vuotias tyttö ajoi viime toukokuussa Oulussa 197 kilometrin tuntinopeusvauhdilla alueella, jossa nopeusrajoitus oli 100 kilometriä tunnissa. Törkeää ylinopeutta ajanut tyttö selvisi kaahailustaan lopulta 110 päiväsakolla, joka hänen tuloillaan tarkoittaa 660 euroa. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Käräjäoikeuden mukaan huomattavaan ylinopeuteen liittyi varteenotettava ja vakava vahingon vaara ja teko oli tekotavaltaan hyvin vaarallinen ja moitittava. Ajokortitta ajo lisäsi teon moitittavuutta. Tytöllä oli lisäksi kyydissä kaksi matkustajaa.

Yleisen oikeuskäytännön mukaan vastaavanlaisesta teosta tuomitaan ehdolliseen vankeuteen. Lukiosta jatko-opintoihin tähtäävä tyttö kuitenkin pyysi, ettei häntä tuomita ehdolliseen vankeuteen, koska se voisi haitata häntä tulevaisuudessa.

Oikeus huomioi IS:n mukaan tuomiossa tytön katumuksen, nuoren iän ja hyvän elämäntilanteen. Hänellä ei ole myöskään aiempaa rikostaustaa, ja riski rikoksen uusimisesta vaikutti oikeuden mukaan vähäiseltä. Lieventävänä seikkana pidettiin sitä, että ylinopeus tapahtui alkuillasta moottoritien ohituskaistalla. Ajokeli ja ajo-olosuhteet olivat hyvät. Näillä seikoilla perusteltiin sitä, että ehdollisen vankeustuomion sijaan hän selvisi sakkorangaistuksella.

Oikeus tuomitsi tiistaina tytön nuorena henkilönä tehtyyn törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Uusimmat
MAINOS