Verkkouutiset

Iran alkoi puida matkustajakoneen alasampumista

Iranin armeija ampui 8. tammikuuta 2020 alas ukrainalaisen matkustajakoneen ja 176 ihmistä kuoli.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Radio Free Europen mukaan kymmenen eri sotilasarvoista henkilöä, uhrien omaisia ja molempien osapuolten asianajajia oli läsnä Teheranissa sunnuntaina pidetyssä sotilastuomioistuimen kuulemisessa.

Tuomioistuin kuuli syytettyjen ja uhrien perheiden asianajajien lausunnot. Seuraavasta käsittelystä ilmoitetaan myöhemmin.

Kuuleminen oli ensimmäinen sen jälkeen, kun Ukraine International Airlinesin lento PS752 ammuttiin alas pian Teheranista nousun jälkeen. Suurin osa uhreista oli iranilaisia ja kanadalaisia, myös kaksoiskansalaisia. Kuolonuhrien joukossa oli myös Afganistanin, Britannian, Ukrainan ja Ruotsin kansalaisia.

Iran kiisti useita päiviä, että se olisi ampunut alas koneen. Sittemmin Iran myönsi, että sen vallankumousjoukkojen (IRGC) yksikkö oli vahingossa ampunut koneen alas.

Iranin ilmapuolustus oli tuolloin korkeassa valmiustilassa, koska maa oli juuri ampunut ohjuksia kahteen Irakin sotilastukikohtaan, joita isännöivät Yhdysvaltain joukot.

Ohjusiskut olivat Iranin kosto Iranin ylimmän komentajan Qasem Soleimanin tappamisesta Yhdysvaltain drone-iskussa Bagdadissa viisi päivää aiemmin.

Iranin siviili-ilmailujärjestön maaliskuussa antamassa loppuraportissa todettiin, että ilmatorjunta ”tunnisti” koneen väärin ja ampui ohjukset ilman komentajan lupaa. Iran sanoi luulleensa lentokonetta amerikkalaiseksi ohjukseksi.

Kesäkuussa julkaistussa Kanadan virallisessa alas ampumista koskevassa raportissa todettiin, että Iranin siviili- ja sotilasviranomaiset ovat täysin vastuussa koneen pudottamisesta. Tämä siitäkin huolimatta, että todisteita siitä, että Iranin viranomaiset olisivat käskeneet ampua koneen alas tai että se oli harkittu teko, ei löytynyt.

Tutkimus totesi, että ilmapuolustusyksikkö ”todennäköisesti toimi itse päättäessään laukaista ohjukset”, mutta lisäsi, että tapausta ei olisi sattunut ilman epäpätevyyttä ja piittaamattomuutta.

Kanadalaisraportin mukaan Iranin ilmatorjunta oli korkeassa valmiustilassa, mutta viranomaiset eivät silti sulkeneet ilmatilaa tai ilmoittaneet valmiustilasta lentoyhtiöille. Raportissa todettiin myös pääsyn puute todisteisiin, onnettomuuspaikkaan sekä haastattelemaan silminnäkijöitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)