Verkkouutiset

Kansanedustaja Inka Hopsu. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Inka Hopsu esittää humanitaarisen viisumin käyttöönottoa

Kansanedustajan mukaan kansainvälisen yhteisön on kannettava vastuu hädänalaisista.

Kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.) mukaan olisi luotava turvallisia reittejä maasta poistumiseen. Hän viittaa esimerkiksi Afganistanin tilanteeseen verkkosivuillaan.

– Yksi varteenotettava työkalu olisi humanitaarisen viisumin käyttöönotto. Turvapaikanhakija jättäisi hakemuksen humanitaarisesta viisumista lähimpään Suomen lähetystöön tai edustustoon. Kiertävien konsulien avulla voitaisiin myös myöntää humanitaarisia viisumeja Afganistanin naapurimaissa, hän kirjoittaa.

– Jos humanitaarinen viisumi myönnettäisiin, hakija matkustaisi omakustanteisesti Suomeen, jossa jättäisi turvapaikkahakemuksen. Henkilö myös itse maksaisi hakemuskäsittelyyn liittyvät kulut, kuten viisumi- ja tulkkikulut, Hopsu jatkaa.

Hänen mukaansa viisumi olisi voimassa vain rajoitetun ajan. Turvapaikkahakemus käsiteltäisiin Maahanmuuttovirastossa normaalien menettelytapojen mukaisesti.

– Viisumi ei siis tarkoittaisi automaattisesti oleskeluluvan saamista, vaan ainoastaan sitä, että turvapaikkaa voisi hakea ilman vaarallista matkaa. Humanitaarinen viisumi olisi ratkaisu erityisesti heille, joilla ei nyt ole muuta vaihtoehtoa kuin turvautua ihmissalakuljetukseen, Hopsu sanoo.

Hän aikoo jättää eduskunnalle toimenpidealoitteen humanitaarisen viisumin käyttöönotosta.

Uusimmat
MAINOS