Verkkouutiset

IL:n mittaus: Kokoomukselle neljä paikkaa eurovaaleissa

Alexander Stubb on Iltalehden teettämässä tutkimuksessa äänestäjien selvä suosikki. Kyselyn mukaan kokoomus on eurovaalien suurin puolue.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tietoykkönen Oy:n Iltalehdelle tekemän tutkimuksen mukaan kokoomus nousee 25. toukokuuta järjestettävien eurovaalien ykköseksi neljällä paikalla. Kokoomuksella on nykyisessä europarlamentissa kolme europarlamentaarikkoa.

Kokoomuksen kannatus on tutkimuksen mukaan 24,1 prosenttia. Nousua edelliseen mittaukseen on kolme prosenttiyksikköä.

Kakkosena olevan keskustan kannatus on 19,5 prosentissa. Takkiin edellisestä mittauksesta on tullut 1,3 prosenttiyksikköä. SDP:tä äänestäisi eurovaaleissa 15,8 prosenttia kansalaisista. Pudotusta on tullut 1,7 prosenttiyksikköä. Perussuomalaiset pitää mittauksen neljättä sijaa 15 prosentin kannatuksella, joka on 0,9 prosentin laskussa edellisestä mittauksesta.

Keskustalle IL:n gallup lupaa kolmea paikkaa, SDP:lle ja perussuomalaisille meppejä tulisi kaksi. Vihreät ja vasemmistoliitto saisivat mittauksen mukaan yhden paikan.

Lehden kyselyssä mitattiin myös, keitä ehdokkaita suomalaiset voisivat harkita äänestävänsä eurovaaleissa.

IL:n mukaan mittaus ennustaa, että kokoomuksen Alexander Stubbista tulee eurovaalien kirkkain tähti. Lähes joka neljäs koko kyselyyn vastanneista piti Stubbin äänestämistä mahdollisena ja kokoomuksen ehdokkaan maininneista peräti 71 prosenttia. Kokoomuksen kakkosnimi on Sirpa Pietikäinen. IL:n mukaan hänen äänestyspotentiaalinsa jää kolmasosaan Stubbista. Aivan Pietikäisen tuntumassa ovat Eija-Riitta Korhola ja Henna Virkkunen. Petri Sarvamaa jää lehden mukaan jo selvästi naiskolmikon taakse.

Keskustan ehdokkaiden ykkönen on talouskomissaarin tehtävästä vaalivapaalla oleva Olli Rehn. Hän keräsi yli puolta vähemmän mainintoja kuin Stubb, mutta keskustalaisen ehdokkaan maininnoista Rehn kuitenkin sai IL:n mukaan 48 prosenttia.

SDP:n euroedustaja Liisa Jaakonsaari on SDP:n ykkösnimi. Hänen äänestämistään piti mahdollisena 29 prosenttia SDP:n ehdokkaan nimen maininneista.

Perussuomalaisista kärkipaikkaa pitää Jussi Halla-aho. Hänen äänestämistään piti mahdollisena 40 prosenttia puolueen ehdokkaan maininneista.

Vihreiden kärkinimi on Anni Sinnemäki, vasemmistoliittolaisten Merja Kyllönen ja RKP:n ehdokkaista Jörn Donner.

IL:n eurovaaliehdokkaiden äänestyspotentiaalia mittaavassa kysymyksessä aineisto (1000 haastattelua) on kerätty internetpaneelissa 8.–13. huhtikuuta. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Vastaajille esitettiin ehdokaslistat (tilanne 7.4.2014) ja vastaaja sai valita yhden tai useamman ehdokkaan, joita voisi harkita äänestävänsä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)